Potrivit uni studiu realizat de British Petroleum, carbunele va ramane principalul combustibil comercial al Chinei pentru totdeauna

0
424

Care este resursa energetica a viitorului? Foarte multi tind sa spere ca energiile regenerabile, precum cea solara si cea eoliana, vor deveni in timp principalele sursele de alimentare din intreaga lume. Altii sunt convisi ca puterea va fi detinuta de energia nucleara sau de gazele naturale. Insa datele marilor companii de profil arata cu totul altceva.

Energia viitorului este carbunele.

Specialisti, printre care si CEO-ul companiei Peabody, Greg Boyce, sustin ca acest tip de zacamant va deveni curand cea mai raspandita sursa de energie pentru ca este cobustibilul care a inregistrat cele mai mari cresteri. Boyce nu este sigurul de aceasta parere.

Potrivit studiului Statistical Energy realizat de BP (British Petroleum) carbunele va ramane principalul combustibil comercial al Chinei pentru totdeauna, cu toate ca se estimeaza ca va inregistra o scadere a cotei de piata.

Daca azi detine o cota de 70% pana in 2030 ea va ajunga la circa 50%, iar acest lucru nu va fi cauzat de concurenta adusa de celelalte resurse energetice, ci pur si simplu de faptul ca aceasta crestere acerba pe care o inregistreaza azi va incetini usor, potrivit unui studiu citat de Business Insider.

Acelasi lucru se intampla si in India. Aici carbunele va ramane principala sursa a cresterilor din energie, avand in vedere ca se estimeaza o crestere a consumului de pana la 48%, in urmatorii 20 de ani.

De altfel consumul la nivel global va inregistra o majorare cu 39 de procente in urmatoarea decada, depasind orice alt combustibil generatori de energie electrica. Cota pe care o va atinge ar mai putea fi egalata doar de suma procentelor detinute de energia nucleara, hidroelectrica si a alte tipuri de energie.

Cum se explica aceasta crestere?

Cifrele arata ca vorbim aici de una dintre cele mai ieftine surse enegetice, costul ei este de aproximativ 3 dolari/MMbtu ( echivalentul a 293,1 KWh) si va mai scadea. Insa gazul natural costa circa 10 dolari/mmbtu in Europa si 15 dolari/ mmbtu in Asia.

Pentru a vedea cum arata aceste cifre in lei vom arunca o privire asupra preturilor de la noi din tara. Potrivit datelor Ministerului Economiei in acest an pretul huilei importate a fost de 85 lei/gicalaorie (1,162 MWh), iar cel al gazelor naturale importate de 157,30 lei/MWh.

Compania Nationala a Huilei vinde carbunele sub costurile de productie. Daca pentru huila importata platim 289-323 lei/tona, in perioada 2009-2011, CNH a vandut carbunele la pretul de 204-247 lei/tona. In perioda respective compania a inregistrat pierderi de 543,7 milioane lei (121 milioane euro).

Insa la nivel global afacerile cu “aur negru” sunt din ce in ce mai prospere.

Pretul scazut este principalul motiv datorita caruia cererea a de carbune a crescut la nivel global. In 2011 acesasta majorare a fost de 5,4%, potrivit statisticii companiei British Petroleum. Raportul arat ca este singurul combustibil fosil care a inregistrat o crestere peste medie, iar privind pe ansamblul este resursa cu cea mai accelerate crestere dupa energiea eoliana.

China si India vor sa detina monopolul

India spera ca pana in 2017 sa isi mareasca productia cu cel putin 8 procente si se estimeaza ca in urmatorii trei ani cerera va ajunge la un milliard de tone. Singurul lucru care i-ar putea impiedica pe indieni sa atinga aceste cifre ar lipsa fortei de munca necesare pentru a extrage si prelucra asemenea cantitati de carbune.

In prezent fabricile din aceasta tara functioneaza la capacitate maxima, iar in jurul lor s-au format comunitati intregi care traiesc doar din minerit. Nivelul de trai este unul precar. Majoritatea parintilor isi trimit copii, inca de mici, sa munceasca la prelucrarea “aurului negru”.

Cum arata o lumea stapanita de “aurul negru” intr-o galerie foto realizata de Business Insider.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.