In 2012 s-a deschis prima ferma ecologica din Moldova la Prisacani

0
419
Fermierii ecologi?ti care tri?eaz? risc? amenzi
Fermierii ecologişti care trişează riscă amenzi
In 2012 s-a deschis prima ferma ecologica din Moldova

Prima ferma ecologica din Moldova a fost construita la Prisacani de omul de afaceri Maricel Popa, si se intinde pe 17 ha. Ferma cuprinde un iaz, plantatii de legume si un sector de crestere a gainilor.

„Cu inca 10 ferme similare cu a noastra putem sa mergem apoi si sa aprovizionam Metro, de exemplu”, spune Popa.
Cu o investitie de peste 300.000 de euro, ieseanul a intrat incet, dar sigur in domeniul agriculturii ecologice. Domnul Popa este patronul firmei Vitalef care se ocupa cu congelarea fructelor si legumelor. La Vitalef exista o linie de congelare rapida si camere frigorifere in valore de 1,7 milioane de euro.
Intreaga ferma ecologica este alimentata cu apa din Prut, iar sistemul de irigatii este cel cu picatura.
Inca nu au stabilit modalitatea de comercializare, dar doresc ca in fiecare comuna sa se dezvolte cate o ferma ecologica, pentru a putea bate la usile marilor hypermaketuri. „O productie de 8-10 tone ar fi optima pentru a putea avea desfacere in marile magazine. Insa aceasta productie este prea mult pentru capacitatea noastra si de aceea lansam invitatia tuturor fermierilor care doresc sa demareze astfel de proiecte”, a adaugat Mihaela Popa.
O retea de ferme ar putea negocia eficient cu magazinele mari si ar putea stoca legumele in congelatoarele de la Vitalef. Aceeasi strategie se poate aplica si la fermele pentru gaini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.