Proiect european pentru dezvoltarea ariei protejate Padurea Craiului

Proiect european pentru dezvoltarea ariei protejate Padurea Craiului

Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor deruleaza in perioada iulie 2012 – august 2014 proiectul „Fundamentarea managmentului in situl Natura 2000 Defileul Crisului Repede – Padurea Craiului”, finantat din bani europeni prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

Situl Padurea Craiului este cea mai mare arie protejata din judetul Bihor, fiind intins pe 40.000 de hectare (o suprafata mai mare decat cea pe care o are Parcul National Apuseni pe teritoriul judetului Bihor).

Din aria protejata fac parte comunele: Alesd, Astileu, Bratca, Budureasa, Bulz, Ceica, Curatele, Cabesti, Dobresti, Magesti, Pomezeu, Remetea, Rosia, Vadu Crisului, Varciorog, Suncuius, Tetchea si Poieni (ultima fiind din judetul Cluj).

„Situl adaposteste foarte multe specii de vietuitoare si de plante care sunt protejate prin directive europene. Cea mai importanta dintre ele este acvila. De asemenea, exista si o serie de peste 30 de plante protejate la nivel european, dar si de habitate importante atat prin partea de suprafata, dar si prin rezerva de apa si pesterile”, a spus Viorel Lascu, managerul de proiect, joi, intr-o conferinta de presa.

Concret, in cadrul proiectului, o echipa formata din 30 de specialisti va lucra la inventarierea si evaluarea speciilor si habitatelor din Situl Padurea Craiului, cartarea habitatelor, promovarea acestei arii protejate putin cunoscute si explorate din punct de vedere turistic, dar mai ales la elaboarea unor planuri concrete de managment ale zonelor care sa dea comunitatilor o baza pe care sa se dezvolte si sa incerce sa obtina fonduri europene. Prin urmare, Viorel Lascu l-a descris ca fiind „un retetar care va oferi autoritatilor posibilitati de pornire a unor proiecte concrete” de dezvoltare a zonei.

De asemenea, in cadrul proiectului „Fundamentarea managmentului in situl Natura 2000 Defileul Crisului Repede – Padurea Craiului” vor fi organizate campanii de informare in scoli si mai multe tabere pentru elevii din cele 18 comune pentru ca acestia sa poata cunoaste frumusetile naturii din zona lor. Valoarea proiectului finantat prin POS este de 500.000 de euro, 6% reprezentand contributia proprie a CAPDD Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *