Lituanienii resping prin referendum construirea unei noi centrale nucleare in tara

0
361
Lituanienii resping prin referendum construirea unei noi centrale nucleare în ţară
Lituanienii resping prin referendum construirea unei noi centrale nucleare in tara

Lituanienii s-au pronuntat masiv impotriva construirii unei noi centrale nucleare in tara, in cadrul unui referendum cu valoare consultativa, organizat duminica, odata cu alegerile legislative, informeaza Mediafax.

Un procent de 61,57% dintre lituanieni au raspuns „nu” la intrebarea „Sunteti de acord cu construirea unei noi centrale nucleare in Republica Lituania?”. Alti 34,76% au raspuns „da”. Acestea sunt rezultate partiale, publicate de catre Comisia Electorala Nationala lituaniana, insa prezenta la vot a depasit 50%, o conditie pentru ca votul sa fie validat.

Proiectul de construire a unei centrale nucleare la Visaginas are ca scop inlocuirea reactorului de la Ignalina, oprit in 2009, conform angajamentelor asumate de catre Lituania in cadrul aderarii sale la Uniunea Europeana (UE) in 2004.

In pofida catastrofei de la Fukushima, in Japonia, Guvernul lituanian de centru-dreapta a mentinut proiectul construirii acestei centrale impreuna cu cei doi vecini baltici, Estonia si Letonia, iar Parlamentul a aprobat proiectul in aceasta vara.

Conservatorii aflati la putere au apreciat ca referendumul, initiat de catre social-democrati, reprezinta o manevra electorala.

Guvernul nu este legat de rezultatul acestui plebiscit cu valoare consultativa, insa virajul la stanga operat duminica in Lituania ar putea sa influenteze viitorul domeniului nuclear in aceasta tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.