In doar cativa ani, Franta si Marea Britanie vor ramane fara resurse naturale proprii

Ponta: Parlamentul este cel care trebuie să decidă redevenţele şi exploatările pe termen lung
In doar cativa ani, Franta si Marea Britanie vor ramane fara resurse naturale proprii
In doar cativa ani, Franta si Marea Britanie vor ramane fara resurse naturale proprii

Un raport efectuat de Institutul Global de Sustenabilitate (GSI) releva faptul ca rezervele de resurse minerale (petrol, carbune si gaz natural) se diminueaza accentuat, iar acest fapt va creste dependenta de tari precum Qatar, Norvegia sau Rusia.

Potrivit sursei citate, Franta va ramane in mai putin de 1 an fara aceste resurse naturale, expolatarea interna a combustibilului mineral fiind aproape de limita.

Intr-o situatie critica se afla si Marea Britanie, care in urmatorii 5 ani va ramane si ea fara resurse interne.

O situatie putin mai optimista se inregistreaza in Germania, unde rezerva de carbune este disponibila pentru urmatorii 250 de ani. De notat insa ca rezervele naturale de petrol ale Berlinlui mai au estimat doar un an de exploatare.

Unele tari nu au deloc rezerve naturale de petrol, asa cum este Japonia, si sunt dependente in totalitate de piata si preturile internationale.
Alte tari, cum ar fi Irakul, Arabia Saudita sau Venezuela au un sol mult mai fertil si se pot mandri cu o bogatie in petrol mult mai mare, care poate fi valorificata fara probleme pentru urmatorii 300 de ani.

Daca luam in considere rezerva subcontinentala de petrol, Kuweitul sta cel mai bine din lume, cu o perioada de exploatare de peste 700 de ani.

Cum se cunoaste deja, cele mai multe exploatari de petrol si producere a titeiului sunt amplasate in Orientul Mijlociu, iar pietele cu cel mai ridicat consum se regasesc in vestul Europei, America de Nord si Japonia.

Informatiile referitoare la carbune au creat un trend de reorientare spre pietele emergente, cum sunt cele din Rusia, India, China, America Latina si Africa.
De remarcat ca SUA, Canada si Australia nu au motive de ingrijorare in ceea ce priveste rezerva de carbune.
De aceea, este de asteptat ca intreaga lume sa se bazeze pe exploatarea de carbune pentru productia energetica.
Totusi, intelegerile internationale privind protejarea mediului ar putea afecta fezabilitatea carbunelui, ca sursa de energie pe termen foarte lung.

Conform studiului realizat de GSI, gazul natural reprezinta una dintre cele mai abundente resurse pe plan global.
Doar Mexicul ar putea suferi de pe urma resurselor limitate de gaz, preconizate sa se termine in 2020.

Tari precum Qatar, cu peste 1000 de ani rezerva disponibila, Norvegia cu 430 de ani si Rusia, cu 120 de ani, au capacitatea suficienta de a exporta gazul natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *