Gazul natural bate turbina eoliana

Oficialii Gazprom privesc gazele ca pe o resursa indispensabila, in ciuda eforturilor Europei de a indrepta consumul spre energia verde.
turbine eoliene
Gazul natural reprezinta un element de neinlocuit, in prezent, pentru balanta energetica a Europei atat din punct de vedere economic, cat si ecologic, sunt de parere reprezentantii Gazprom. „Experienta ne arata ca cererea de produse energetice nu scade abrupt nici chiar in momente de turbulente economice. Nu este simplu sa renunti la caldura si lumina, iar cererea de energie a Europei este extrem de mare. Mai mult, gazul natural este cel mai nepoluant combustibil fosil”, au comentat expertii rusi pentru EVZ.

Acestia au aratat ca pretul unui kilowatt-ora de electricitate produsa, spre exemplu, de turbine eoliene sau din surse solare este cu mult mai mare decat cel generat de termocentralele cu ciclu combinat.

„Este evident pentru orice profesionist ca energiile solare si eoliene au nevoie sa fie sustinute de centrale de rezerva, bazate pe combustibili traditionali, din cauza dependentei de conditiile meteorologice”, explica oficialii gigantului rus.

„Cum poti sa obligi afacerile private sa dezvolte sau sa se bazeze pe tipuri de energii mult mai costisitoare?”, se intreaba acestia. Nu este exclus ca utilizarea lor sa fie promovata prin introducerea unor taxe suplimentare pentru gaze, care sa duca la plafonarea cererii pentru acest tip de combustibil. Insa acest lucru ar avea, ca unica finalitate, majorarea pretului gazelor si a electricitatii bazate pe gaze pentru consumatorul final, argumenteaza rusii.

Gaze mai ieftine, din aprilie

Informatiile preliminare ale diviziei Gazprom Export arata ca, anul acesta, livrarile de gaze rusesti catre Europa au crescut cu 5%, insa, pentru 2009, expertii Gazprom spun ca este prematur sa faca estimari.

Pretul gazelor este dependent de evolutia cotatiei petrolului, pe care o urmeaza cu un decalaj de 6-9 luni. In prezent, pretul gazelor reflecta recordul barilului de 147 de dolari, din vara, insa gazele vor incepe sa se ieftineasca din al doilea trimestru al anului viitor, asigura oficialii companiei ruse. In ultimele doua luni, cotatia titeiului a cunoscut o scadere semnificativa, ajungand si sub 40 de dolari/baril. Acestia se feresc sa faca estimari in ceea ce priveste evolut ia pretului gazelor pe parcursul anului viitor, din cauza instabilitatii de pe piata petroliera.

Gazprom asteapta triplarea profitului

Oficialii Gazprom au tinut sa sublinieze ca pretul final, platit de consumatorii din Romania sau din alte tari, nu este cel fixat de ei, ci este influentat de trei factori. In primul rand, tariful depinde de costurile de extractie, transport si livrare, unde este greu de operat modificari majore. Apoi, exista profitul furnizorului, necesar pentru noi investitii in extractii viitoare, fara de care pretul resurselor ar creste si mai mult in cativa ani. In al treilea rand, in ecuatie intra taxele locale, care, in unele tari din vestul Europei, pot ajunge si la 45% din pretul final platit de consumatori.

„Avand in vedere preturile curente mari ale gazelor, asteptam castigurirecord pentru acest an: venituri de 100 de miliarde de dolari si un profit net de 35 de miliarde de dolari. Profitul net va fi de aproape trei ori mai mare decat in acest an. Astfel ca, in prezent, in conditiile crizei, Gazprom are o pozitie stabila”, au mai spus responsabilii companiei.

Totusi, ei nu subestimeaza criza care a cuprins intreaga lume economica, iar strategia pe care o urmeaza e bazata pe dezvoltarea de noi rute de transport al gazului si noi conducte, „intrucat stim ca energia va fi intotdeauna o necesitate pentru omenire”.
Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *