Polonia ofera scutiri de taxe la extractia de gaze de sist pana in 2020

Spania: stop gaze de ?ist | Parlamentul catalan respinge fracturarea hidraulic?
Polonia ofera scutiri de taxe la extractia de gaze de sist pana in 2020
Polonia ofera scutiri de taxe la extractia de gaze de sist pana in 2020

Guvernul polonez a decis sa scuteasca de la plata impozitelor, pana in 2020, extractia de gaze de sist in ideea de a accelera lucrarile de explorare si a reduce dependenta de gazul natural rusesc, a anuntat marti premierul polonez Donald Tusk, transmite AFP.

Cu o populatie de 38 de milioane de locuitori, Polonia consuma in prezent 14 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care doua treimi sunt importate din Rusia. Polonia vrea sa-si reduca dependenta de gazele rusesti si mizeaza pe gazele de sist, insa pana acum aceste sperante s-au redus ca urmare a rezultatelor slabe ale forajelor, birocratiei si incertitudinilor legislative.

‘Am adoptat solutii destinate sa incurajeze explorarea gazelor de sist’, printre care o scutire de la plata impozitelor pentru exploatare pana in 2020, a declarat Donald Tusk. Acesta a precizat ca dupa 2020, impozitele nu ar trebui sa depaseasca 40% din veniturile rezultate din exploatarea gazelor de sist. Premierul polonez a mai spus ca proiectul de lege va simplifica si accelera procedurile pentru acordarea de licente pentru companii, urmand ca principalele criterii avute in vedere sa fie securitatea Poloniei si experienta companiei.

Donald Tusk a informat ca propunerea legislativa va fi trimisa Parlamentului in urmatoarele doua saptamani, exprimand-si speranta ca va fi adoptata in regim de urgenta, in special avand in vedere tensiunile dintre Rusia si Ucraina.

Autoritatile de la Varsovia au eliberat peste 100 autorizatii de explorare a gazelor de sist (atat companiilor poloneze cat si firmelor straine precum Chevron). Cu toate acestea, numarul sondelor finalizate in 2013 a scazut la 12 de la 24 in 2012, dupa ce o serie de companii straine precum Marathon Oil Corp. si Talisman Energy Inc. au renuntat la proiectele din Polonia.

Prima extractie de gaze de sist, cu caracter experimental, din Polonia a avut loc in luna iulie 2013. Cu toate acestea, pentru a lua o decizie cu privire la rentabilitatea exploatarii comerciale va fi nevoie de aproximativ 350 de foraje.

Potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), Polonia are cele mai mari rezerve de gaze de sist din Europa, estimate undeva intre 800 si 2.000 de miliarde de metri cubi.

In Romania, grupul energetic american Chevron intentioneaza sa demareze lucrari de explorare a gazelor de sist la trei blocuri (Costinesti, Vama Veche si Barlad). Insa pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai intai sa se faca explorarea gazelor de sist, proces care potrivit autoritatilor dureaza cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *