Arctica, ultima frontiera pentru afaceri?

Topirea calotei glaciare din extremul nord ingrijoreaza ecologistii, inspaimanta cercetatorii viitorului si deschide un apetit nesperat in cercurile bussines.

Resursele acestui teritoriu congelat incep sa-si arate dimensiunile de necrezut, iar subtierea stratului inghetat inseamna mari sperante privind posibilitatile de exploatare.

Tarile riverane au si inceput sa-i dea tarcoale acestui El Dorado inghetat. Socotindu-se castigatori din start ai acestui loz, Finlanda, Rusia, Norvegia, Suedia, Islanda, Danemarca, inclusiv Groenlanda, se pregatesc sa se aseze in capul mesei la acest festin.

Intre timp, indepartata China a mustacit discret, toate avantajele, instaland pe insula Spitsbergen o platforma de cercetari, pregatindu-se pentru viitoarea exploatare, ca si cum ar sti dinainte ca nici un riveran n-o va trata cu refuz.

De altfel, spargatorul de gheata Snow Dragon, apartinand Chinei comuniste, a si realizat doua iesiri in mare pentru lucrari de climatologie, ca sa atraga atentia cam ce rol va juca ea, cand se va pune problema impartirii platformei intre statele interesate.

Dar, in afara marilor rechini pregatiti sa-si imparta prada, nu sunt de neglijat cei 4.000.000 de localnici (numai eschimosii sunt aproape o jumatate de milion), care isi asteapta, indreptatiti, locurile de munca nu tocmai calificate, dar sigure.

Totodata, destinatia atrage mana de lucru de inalta calificare din Europa si America de Nord, care se va indrepta rapid spre extremul nord, atrasa de salarii ispititoare si perspective de vis.

Un concurent pentru intreaga lume araba

Dar, in definitiv, despre ce bogatii este vorba? N-ar fi greu de banuit ca principala atractie este petrolul, acest aur negru de care sunt insetate toate continentele. Daca se vor confirma actualele ipoteze, s-ar putea ca aproape o treime din hidrocarburile existente pe glob sa fie masate in aceasta regiune rece si neprimitoare.

Ar fi un adevarat trofeu pentru cine pune mana pe aceasta comoara mondiala si o lovitura de gratie pentru tarile arabe, a caror prosperitate vine singura de sub pamant, fara efort, dar si fara concurenta.

De altfel, in orasul norvegian Hammerfest, altadata un mic port pescaresc, exista deja in functiune un mare complex industrial, numt Snohvit (Alba ca Zapada), care depoziteaza gazul natural extras din Marea Barents si-l lichefiaza pentru a fi transportat pe mare.

Multi trag cu coada ochiului la comoara inghetata

Bineinteles, rusii isi au planurile lor proprii. Ei au demarat discret exploatarea gazelor naturale din cele mai nordice ape teritoriale ruse, intr-un complex denumit Shtokman si exploatat in cadrul gigantul rus Gazprom.

Tot ei cunosc posibilitile imense privind exploatarea diamantelor, a minereurilor de metale neferoase, a metalelor pretioase. Intre timp, Arctica se incalzeste intr-un ritm fara precedent si nimeni nu stie cu precizie ce efect va avea asupra ecosistemelor, a climei, a altor fenomene globale.

Aceasta pestera a lui Ali Baba nu asteapta decat confirmarea rezervelor estimate privind resursele si punerea la punct a mijloacelor tehnologice de expoloatare. Atunci, va demara marea batalie.

Nu se indoieste nimeni ca aceasta uriasa platforma de exploatare va constitui obiectul unei dispute, fata de care conflctul nostru din jurul Insulei Serpilor n-a fost decat un mic mizilic.

Se asteapta o lupta grea, dar si rezultate pe masura. Finlanda, Rusia, Norvegia, Suedia, Islanda, Danemarca, ca tari riverane, se considera avantajate si stau pregatite cu arma la picior. China, SUA, dar poate si altele, pandesc din umbra, sa marcheze ele potul cel mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *