Compania franceza Total va fora dupa gaze de sist in Danemarca

Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist
Compania franceza Total va fora dupa gaze de sist in Danemarca
Compania franceza Total va fora dupa gaze de sist in Danemarca

Grupul energetic francez Total intentioneaza sa foreze pe teritoriul Danemarcei, in decembrie sau ianuarie, primele puturi de test pentru gaze de sist, transmite Reuters. Compania are deja acorduri cu Marea Britanie si Rusia pentru exploarea de hidrocarburi neconventionale.

Desi se confrunta cu o interdictie a autoritatilor de la Paris de explorare a gazelor de sist pe teritoriul Frantei, Total pare sa devina unul dintre cei mai activi jucatori intr-o explozie a pietei europene a gazelor de sist care aminteste de cea din SUA.

Total a precizat ca planifica sa efectueze foraje de test in Danemarca pentru o perioada de 3 luni.

„Daca rezultatele sunt pozitive, in 2015 va fi efectuat un test folosint fracturarea hidraulica (fracking – n.red.)”, a declarat o purtatoare de cuvant a companiei intr-un email adresat Reuters.

Total detine 80% din licentele de explorare iar compania daneza de stat North Sea Fund detine celelalte 20%.

Firma frantuzeasca a incheiat anul acesta un acord pentru explorarea gazelor naturale in marea Britanie, cumparand doua licente pentru nordul Angliei.

Total a incheiat in mai si un acord cu al doilea producator de petrol din Rusia, Lukoil, pentru pentru zacamintele petroliere de sist din vestul Siberiei (campurile petrolifere Bajenov).

Total investeste, de asemenea, in cercetarea si dezvoltarea pentru gasirea de alternative la fracturarea hidraulica, precum explorarea cu ajutorul pirolizei.

Municipalitatea Frederikshavn din nordul Danemarcei a acordat permisiune saptamana trecuta grupului Total pentru a fora puturi conventionale in formatiunile de sist aflate la aproximativ 4.000 de metri adancime.

O evaluare separata a impactului asupra mediului si autorizatiile de forare sunt necesare pentru a putea utiliza fracturarea hidraulica, precizeaza Total.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *