Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi construite cu ajutorul investitorilor chinezi

Reactoarele 3 ?i 4 de la Cernavod? vor fi construite cu ajutorul investitorilor chinezi
Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi construite cu ajutorul investitorilor chinezi
Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi construite cu ajutorul investitorilor chinezi

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor fi construite cu ajutorul investitorilor chinezi, a declarat ministrul economiei, Constantin Nita, intr-un interviu acordat Bloomberg. Desi da ca sigura construirea reactoarelor de catre chinezi, in urma incheierii unui acord cu grupul China Nuclear Power Holding pana in primul trimestru din 2015, Nita vorbeste si despre o procedura transparenta de selectie a investitorilor.

In luna aprilie, Nuclearelectrica si compania chineza General Nuclear Power Corporation au semnat un Act Aditional prin care se prelungeste pana la data de 31 decembrie 2014 durata de valabilitate a unei scrisori de intentie semnata in noiembrie 2013 pentru proiectul Reactoarelor 3 si 4. Nuclearelectrica sustine ca prin aceasta prelungire, chinezii isi confirma interesul pentru cele doua reactoare.

In domeniul energiei nucleare au fost semnate in luna noiembrie 2013 doua documente: un memorandum de intelegere intre Departamentul pentru Energie din Romania si Administratia Nationala pentru Energie din China, pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare si o Scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN). Cel dintre Nuclearelectrica si CGN se refera la constructia Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro.

Aceasta companie este fosta “Guandong” care s-a aratat interesata de reactoarele 3 si 4 inca din 2011.

In vara anului trecut, in timpul vizitei sale in China, premierul Victor Ponta a scapat o declaratie despre investitorul chinez care ar urma sa vina cu propria tehnologie. “Pot sa spun direct: orice companie, nu doar compania chineza, daca ar fi si o companie europeana si ar fi vorba de aceleasi conditii, da, suntem dispusi sa dam pachetul majoritar. In momentul in care le cerem sa vina cu finantarea, cu tehnologia de constructie, nu vine nimeni sa-ti dea si bani si tehnologii si totusi sa ramai stapan”, a spus Ponta in timpul vizitei sale in China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *