Lectie deschisa despre gazele de sist, la Santandrei

Lectie deschisa despre gazele de sist, la Santandrei
Lectie deschisa despre gazele de sist, la Santandrei

La initiativa fundatiei Academia Civica Bihor, peste 200 de localnici din Santandrei, in frunte cu primarul si cu consilieri locali, dar si sateni din comunele vecine Toboliu si Girisu de Cris au aflat ce inseamna exploatarea gazelor de sist si care sunt riscurile fracturarii hidraulice. Toate cele trei comune fac parte din perimetrul de exploatare EX-3 Baile Felix, concesionat de Statul Roman, in 2010, firmei NIS Petrol, subsidiara a gigantului Gazprom. Desi rusii au garantat ca sunt interesati doar de hidrocarburile conventionale, adica petrol si gaze naturale, ecologistii sunt convinsi ca NIS va fractura pamanturile bihorene, in cautare de gaze de sist.

Bihorenilor le-au vorbit trei dintre militantii bihoreni consecventi in interzicerea exploatarilor gazelor de sist, Orlando Balas, Catalin Popa si Dora Seres. Catalin Popa a explicat tehnologia folosita pentru exploatarea gazelor de sist si riscurile mari pe care le implica ea. „S-a aratat ca fracturarea hidraulica pentru hidrocarburi neconventionale duce la infestarea solului, apelor si aerului, cu urmari foarte grave pentru sanatatea oamenilor, numai in Statele Unite ale Americii 20 de milioane de oameni suferind de diferite boli in urma exploatarii gazelor de sist, desi acolo si in Canada aceste operatiuni petroliere se fac in desert si in zone slab populate. De asemenea, vorbitorul a aratat si dezavantajele economice pentru comunitatile in care se permit astfel de exploatari: cutremure, distrugerea caselor si drumurilor, epuizarea resurselor de apa, cresterea preturilor la diferite materiale folosite in exploatare, cum ar fi nisipul”, informeaza un comunicat al Academiei Civice. Ecologistul a subliniat ca redeventele si impozitele platite de companiile petroliere nu pot acoperi pierderile decat intr-o foarte mica masura.

Orlando Balas le-a spus satenilor ca toate firmele care au primit, dupa 2009, licente din partea Agentiei pentru Resurse Minerale a Romaniei pentru activitati petroliere in vestul tarii au manifestat explicit „dorinta de a explora gazele neconventionale”, adica gaze de sist, iar singura metoda cunoscuta pentru explorarea si exploatarea acestor gaze este fracturarea hidraulica. Vorbitorul a aratat ca si operatiunile de prospectiune si explorare sunt periculoase, ele ducand la cutremure si alunecari de teren, cum s-a intimplat in localitatea Fierbinti din judetul Galati, unde au avut loc sute de cutremure incepand din toamna lui 2013.

Localnicii au fost indemnati sa nu semneze nici un act pentru a permite intrarea firmelor de prospectiuni petroliere pe terenul lor, deoarece in urma descoperirii unor astfel de resurse urmeaza exploatarea lor, cu riscurile prezentate. „Fara acordul proprietarului de teren, orice activitate a acestor firme este ilegala si poate fi oprita si sanctionata de catre autoritati. Primariile pot si ele refuza sa elibereze avizele solicitate de firmele respective, riscind poate sanctiuni, dar aparind astfel sanatatea si interesele locuitorilor”, se mai arata in comunicatul ONG-ului.

In final, localnicii au fost invitati sa participe la mitingul impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice ce va avea loc pe 6 aprilie, de la ora 15, in Piata Unirii, simultan cu proteste similare in alte orase din tara.

Aceasta a fost a cincea actiune de acest gen a Academiei Civice Bihor, dupa intalniri cu localnicii din Tulca, Tileagd, Derna si Nojorid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *