O companie americana de varf anunta o reusita remarcabila in domeniul fuziunii nucleare

    O companie american? de vârf anun?? o reu?it? remarcabil? în domeniul fuziunii nucleare
    O companie americana de varf anunta o reusita remarcabila in domeniul fuziunii nucleare
    O companie americana de varf anunta o reusita remarcabila in domeniul fuziunii nucleare

    Fuziunea nucleara a fost descrisa drept un „Sfant Graal” in domeniul tehnologiilor energetice; a reusi sa o stapanim ar insemna sa posedam o sursa de energie care ne-ar ajuta sa depasim problemele economice si ambientale generate de sistemele actuale de producere a energiei. Recent, compania Lockheed Martin a anuntat ca a inregistrat un progres remarcabil in dezvoltarea unei surse de energie bazate pe acest proces.

    Fuziunea nucleara este procesul prin care doi atomi sunt contopiti intr-unul singur (spre deosebire de fisiunea nucleara, procesul pe care se bazeaza azi producerea energiei atomice si care presupune scindarea unui atom in doua parti). Prin fuziune ar putea fi produsa de 3-4 mai multa energie decat prin fisiune, iar procesul ar fi mult mai putin poluant decat obtinerea energiei din hidrocarburi sau decat fisiunea nucleara.

    Fuziunea nucleara are loc in mod natural in stele, dar pe Pamant oamenii nu au reusit pana acum sa controleze acest proces in asa fel incat sa poata obtine energie in sisteme industriale, in mod eficient.

    Specialistii de la Lockheed Martin au reusit acum sa demonstreze ca poate fi construit un reactor de fuziune de 100 megawati, masurand nu mai mult de 2,1 x 3 metri (de aproximativ 10 ori mai mic decat reactoarele actuale), care ar putea incapea, asadar, intr-un camion mare.

    Procesul de fuziune implica doua tipuri de atomi de hidrogen – deuteriu si tritiu (izotopi ai hidrogenului) -, amestecul gazos de izotopi fiind injectat intr-o incinta. Sub influenta unui aport de energie din exterior, electronii se desprind de atomi, formandu-se o asa-numita plasma ionica.

    Elementul-cheie al proiectului realizat de Lockheed Martin este forma tubulara, care permite depasirea uneia dintre problemele reactoarelor traditionale de fuziune nucleara, ce pot contine o cantitate limitata de plasma.

    Cercetatorii de la Lockheed Martin au gasit o cale de a „constrange” plasma, folosind un asa-zis reactor compact de fuziune (compact fusion reactor – CFR) care are in interior un camp magnetic cu o anumita forma, care impiedica expansiunea plasmei.
    Compania Lockheed Martin a anuntat ca va construi si testa un reactor compact de fuziune in mai putin de un an, va construi un prototip in urmatorii 5 ani, iar reactoarele ar putea deveni disponibile pe piata peste un deceniu.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *