Cancer pulmonar si pietre la ficat si la rinichi de la poluarea de la Moldova Noua

Cancer pulmonar si pietre la ficat si la rinichi de la poluarea de la Moldova Noua
Cancer pulmonar si pietre la ficat si la rinichi de la poluarea de la Moldova Noua

Tara arunca tara intr-un proces international – Ceea ce n-au vazut guvernele Romaniei, au vazut strainii.

Comisia Europeana introduce o actiune in justitie impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei UE privind deseurile miniere si anume, deseurile provenite din extractia, tratarea si stocarea resurselor minerale, precum si din exploatarea carierelor. Cazul se refera la iazul Bosneag, un iaz de decantare de 102 hectare in care au fost deversate deseuri provenite din exploatarea minelor de cupru din Moldova Noua, Romania, si care este, in prezent, aproape complet abandonat. Iazul este o sursa majora de poluare, raspandind pulberi toxice care prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea umana si pentru mediu. Romania a fost de acord sa ia masuri pentru a solutiona problema, insa progresele au fost insuficiente. Avand in vedere gravitatea riscului in acest caz si la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potočnik, Comisia introduce o actiune impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, in scopul de a se asigura ca sunt luate masuri corective mai rapid.

Peste 20.000 de oameni din Clisura Dunarii sufera, in fiecare zi cu vant puternic, din cauza poluarii cu praf provenit de la iazurile de decantare uscate ale fostei intreprinderi miniere, poluarea depasind, de multe ori, de 200 de ori limita maxima admisa la pulberi in suspensie.
Din nefericire, norii de praf sunt purtati si peste Dunare, in localitatile din Serbia si din aceasta cauza, nu de putine ori, Romania a fost subiectul unor scandaluri internationale din cauza poluarii.

Particulele de nisip sunt asa de fine incat praful intra in masina, in casa, chiar si in cratita cu mancare.

Mult praf, amestecat cu steril si metale grele (Cupru, Zinc, Mangan, Plumb), de pe iazul de decantare Tausani–Bosneag al societatii Moldomin SA, s-a abatut, din nou, zilele trecute, peste locuitorii din Clisura Dunarii. Asa se intampla de opt ani, de cand, in 2006 s-a ales praful de mineritul romanesc, la Moldova Noua, la propriu, iar instalatiile de aspersoare care udau iazurile de decantare au fost furate. Cum au fost furate si instalatiile de irigatii din campiile romanesti.

Renuntarea la exploatarea cuprului dintr-un zacamant cu concentratie de 0,3%, aproximativ 500 de milioane de tone, tocmai acum, cand pretul minereului pe plan mondial aduce profit maxim si nu mai necesita subventii din partea statului, poate fi, evident, un subiect de ancheta jurnalistica. Si nu numai!

In curtile de pe Strada Dunarii problemele se pun altfel. Oamenii spun ca atunci cand bate vantul, nu poti vedea pe strada de la un colt la celalalt. Oamenii scot galeti de praf numai de pe terasa casei sau din curti.

Alte galeti mai sunt, inca, pe acoperis, prin pod, pe pereti. Oamenii spun ca nu este casa in care cel putin un membru sa nu fi murit de cancer pulmonar.

Din patru in patru ani, locuitorii din Moldova Noua sunt asgurati ca in curand se va termina cu acest blestem. Este perioada alegerilor cand candidatii la functia de primar vin si mint oamenii pentru voturi. Nimeni nu a facut nimic.

Sa nu uitam ca orasul si toata zona sufera de un adevarat blestem din cauza celor doua lacuri de decantare de la Bosneac si Tausani. De cateva ori pe an, Moldova Noua este acoperita de un nor de praf, deoarece la S.C. Moldomin nu se lucreaza de ani buni iar iazul, este secat. Iazul de decantare este plin cu nisip tehnologic foarte fin de culoare alba, rezultat in urma tratarii chimice a piritei (minereul de cupru) in vederea obtinerii cuprului.

Societatea Miniera Moldomin din Moldova Noua, este inchisa de peste 8 ani, in 2006, printr-o celebra hotarare AGA in care era…. un simplu reprezentant al Guvernului, a Guvernului Tariceanu cand ,,economia romanesca duduia, de al dracului de bine ce-i mergea”… Aceeasi AGA – adica tot cu un singur reprezentant al Guvernului in componenta, a decis in 2010, inchiderea definitiva a S.C. Moldomin.

Odata cu disponibilizarea angajatilor, a fost oprita si statia de pompare care asigura umplerea cu apa a lacului, mai exact, peste nisipul tehnologi, exista o pelicula subtire de apa ce impiedica antrenarea prafului de catre curentii de aer.

Garda de Mediu, face ce stie sa faca ea: se aplica amenzi pe care nu le plateste nimeni, presa latra, oamenii inhaleaza praful, se plang ca se imbolnavesc, iar lucrurile merg mai departe tot asa, fara ca nimeni sa faca ceva concret. Culmea este ca nici un ministru al mediului nu stie ca la Moldova Noua sa fie poluare. Din nici un guvern, de parca la terminarea mandatului sau la debarcarea din functie, ar pleca din Minister cu tot cu acte. Si uite asa, cel ,,actual” – da vina pe ,,fostul” . Habar nu are ,,plumb de poluarea cu cupru, probabil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *