Casa economica: se incalzeste si se aeriseste singura

0
942
Casa in care intretinerea este cu 80% mai mica. Cum arata prima locuinta verde de lux din Romania
Casa in care intretinerea este cu 80% mai mica. Cum arata prima locuinta verde de lux din Romania
Casa economica: se incalzeste si se aeriseste singura
Casa economica: se incalzeste si se aeriseste singura

O casa care nu are nevoie de incalzire si in care aerul este mereu proaspat, desi geamurile sunt inchise. O asemenea locuinta exista in Cluj-Napoca. Ridicata doar cu materiale reciclate, constructia va fi in curand atestata drept prima casa pasiva ecologica din Romania.

Barabas Bela a auzit de conceptul casei pasive in urma cu patru ani. A fost fascinat, iar acum e foarte aproape sa se mute impreuna cu familia intr-o astfel de locuinta, care nu are nevoie de o sursa conventionala de incalzire.

„Este nevoie sa se porneasca caldura doar la o temperatura de minus 15 grade. Pana la aceasta temperatura, casa functioneaza in mod pasiv. Am lasat vreo cinci zile fara sa deschidem usa si s-a incalzit la vreo 35 de grade.”, spune el.

Casa este astfel pozitionata incat vara asigura racoare, iar iarna se incalzeste natural, de la soare. Consumul de energie este cu 90% mai mic fata de o locuinta traditionala. Mai exact, proprietarul estimeaza ca va plati pentru incalzirea casei de 320 de metri patrati aproximativ 200 de euro pe an. In plus, nu este nevoie de aerisire.

„Nu trebuie deschis geamul fiindca permanent se ventileaza cu o viteza de 35 de metri cubi pe ora”, spune Barabas Bela.

Un sistem de ventilatie asigura atat caldura, cat si un aer prospat. Sistemul nu functioneaza insa eficient intr-o constructie traditionala, pentru ca acestea pierd aer si caldura prin fundatie, acoperis sau geamuri.

Casa pasiva ecologica ridicata la Cluj va fi folosita si ca material didactic, mai ales ca a fost construita si cu ajutorul studentilor de la Arhitectura.

Locuinta a costat aproximativ 145.000 de euro. In toata Europa exista 50.000 de astfel de case.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.