NIS Petrol poate incepe prospectiunile si in ariile protejate din Bihor

NIS Petrol poate incepe prospectiunile si in ariile protejate din Bihor
NIS Petrol poate incepe prospectiunile si in ariile protejate din Bihor

Compania sarbeasca NIS Petrol, parte a grupului Gazprom, poate incepe prospectiunile pentru identificarea zacamintelor de hidrocarburi din subsolul Bihorului si in ariile protejate din judet.

Concesionara a perimetrelor EX-2 Tria si EX-3 Baile Felix, in luna august a anului trecut NIS a cerut si a obtinut un acord pentru demararea prospectiunilor, dar nu si pentru ariile protejate care se suprapun perimetrelor petroliere.

In EX-3 Baile Felix, din suprafata totala de 233 de kilometri patrati, 99 kmp sunt pe teritoriul ariilor ROSCI 0104 Lunca inferioara a Crisului Repede, ROSPA 0103 Valea Alceului si ROSCI 0025 Cefa. Pentru a putea face prospectiuni aici, NIS Petrol a solicitat acum acordul custozilor, asociatiile Aqua Crisius si Milvus, care au avizat favorabil proiectul.

In acest context, si Agentia pentru Protectia Mediului Bihor a decis, pe 22 ianuarie, ca proiectul sarbilor poate continua, stabilind ca prospectiunile seismice nu se supun evaluarii de mediu. Asta inseamna ca NIS poate sa demareze lucrarile de prospectiune seismica, dar fara foraje.

De altfel, in proiectul depus la APM Bihor, NIS si-a asumat sa utilizeze metoda Vibroseis, care inseamna ca „un impuls (semnal seismic) de foarte mica intensitate, se genereaza prin intermediul unui utilaj denumit Vibrotech si va parcurge subsolul pana la obiectivul geologic prospectat, aflat la mare adancime, de unde prin reflexie va reveni si va fi receptionat pana la o departare de 10.000 m de locul generarii”. Lucrarile sunt tranzitorii, utilajele parcurg circa 7-10 km/zi.
Potrivit directorului APM Bihor, Sanda Mercea, altfel va sta situatia daca NIS Petrol va dori sa faca si lucrari de foraj. „Daca se va ajunge la explorari si se vor face foraje, atunci se va impune procedura completa de acord de mediu, care presupune inclusiv dezbatere publica”, a declarat Mercea, marti, pentru BIHOREANUL.

In acelasi timp, NIS Petrol si Primaria Oradea continua demersurile pentru ca Guvernul sa elimine din acordul petrolier pentru EX-3 Baile Felix teritoriile primariilor Sanmartin si Oradea. La cererea primarului Ilie Bolojan, reprezentantii companiei au acceptat sa nu faca foraje pe teritoriile celor doua localitati, au obtinut si acordul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, iar acum asteapta o Hotarare de Guvern care sa consfinteasca acest lucru.

Tentativa esuata

Compania sarbeasca NIS Petrol, subsidiara a gigantului rus Gazprom, a mai incercat sa prospecteze perimetrele concesionate in Bihor in toamna anului 2013. A reziliat insa contractul cu firma angajata pentru asta, deoarece Acoustic Geophysical Services n-a reusit sa obtina avizele necesare. La acea vreme, perimetrele se suprapuneau cu unele arii protejate din Bihor. Intre timp, NIS a redesenat perimetrele de lucru si a schimbat si firma de prospectiuni, acum lucrand cu Naftagas Oilfield Services.

Controversa cea mai mare in privinta NIS Petrol in Bihor este legata de hidrocarburile pe care aceasta le cauta. In timp ce bihorenii se tem ca sarbii patronati de rusi vor sa fractureze hidraulic judetul, in cautare de gaze de sist, NIS Petrol a precizat in mai multe randuri ca este interesata exclusiv de hidrocarburi conventionale, adica petrol, si nu de gaze de sist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *