Prefectul de Neamt cheama Prospectiuni SA si proprietarii de terenuri la mediere

Prefectul de Neamt cheama Prospectiuni SA si proprietarii de terenuri la mediere
Prefectul de Neamt cheama Prospectiuni SA si proprietarii de terenuri la mediere

La intalnirea de vineri sunt invitati reprezentanti ai mai multor institutii care au obligatia sa apere mediul si pe interesele cetatenilor.

Prospectiunile care se fac in Neamt de firma Prospectiuni SA au starnit ample dezbateri printre locuitorii judetului. La Razboieni au fost numeroase conflicte verbale intre localnici si reprezentantii firmei, proprietarii de terenuri fiind revoltati de faptul ca cei care fac prospectiunile au intrat pe terenuri propritate personala fara acordul celor care detin pamantul. In plus, oamenii sunt panicati ca reprezentantii firmei de prospectiuni ar putea cauta gaze de sist si nu gaze naturale, asa cum declara oficial.

La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Neamt a fost deschis un dosar penal de tulburare de posesie, ca urmare a unei plangeri comune a mai multor proprietari din localitate. Un alt dosar penal a fost deschis de politisti pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, dupa ce, vineri, 7 februarie, cativa copii din Razboieni s-au impiedicat cu schiurile in dinamita uitata pe camp de reprezentantii Prospectiuni SA.

Aceste incidente si riscul ca situatia sa se agraveze l-au determinat pe prefectul George Lazar sa organizeze o intalnire comuna cu cetatenii nemultumiti, primari, reprezentantii Prospectiuni SA, ai Agentiei de Protectia Mediului, Inspectoratului Teritorial de Munca, Inspectoratului de Politie si ai altor institutii din judet care au implicare in acest caz. “Din informatiile pe care le am pana acum, reprezentantii firmei Prospectiuni SA nu si-au desfasurat activitatea in localitati din zona Romanului, prin urmare vom discuta cu primarii din comunele in care au avut loc prospectiuni. Dar vom avea intalniri si discutii de fiecare data cand va fi nevoie”, a precizat George Lazar, prefectul judetului Neamt.

Firma Prospectiuni SA a trimis echipe de lucru in Neamt dupa ce beneficiarul lucrarii de explorare, societatea nationala Romgaz, a obtinut toate avizele aferente activitatii de cautare a rezervelor de gaze naturale. “In scopul cercetarii in detaliu a conditiilor de acumulare si localizare a zacamintelor de hidrocarburi din Platforma Moldoveneasca, incepand din luna noiembrie 2013 se deruleaza contractele de lucrari cu compania Prospectiuni SA, in baza carora se inregistreaza date seismice 2D si 3D. Lucrarile de suprafata necesare pentru inregistrarea datelor seismice se desfasoara pe o suprafata extinsa, care include urmatoarele localitati: Petricani, Pastraveni, Radeni, Razboieni, Dragomiresti, Stefan Cel Mare, Girov, Bahna Mare, Balanesti, Ruginoasa, Bozienii de Sus, Baratca, Budesti, Vladiceni, Faurei, Margineni, Negritesti, Hartesti, Hoisesti, Micsunesti, Prajesti, Climesti, Miron Costin, Bogzesti, Giulesti, Butnaresti, Barjoveni, Uncesti, Secuieni, Secuienii Noi, Harlesti, Moldoveni, Hociungi, Brosteni, Bahna, Tutcani, Runcu, Bahnisoara, Izvoare, Aramesti, Liliesti, Oniscani, Icusesti, Spiridonesti, Rocna, Batranesti, Boanta, Cornesti, Dragesti, Cotu Grosului, Filipesti, Carligi, Galbeni, Climesti, Padureni, Iliesi, Fagetel, Beresti. Obiectivul lucrarilor este reprezentat de localizarea, in cadrul perimetrului investigat, a zonelor de la suprafata solului corespunzatoare unor noi posibile acumulari de hidrocarburi conventionale exploatabile”, se arata intr-un comunicat al Romgaz.

Firma contractata de Romgaz cauta in Neamt rezerve de gaze naturale, iar lucrarile de explorare au fost incepute in mai multe localitati. Reprezentantii Prospectiuni SA au explicat ca desfasoara “proiecte de achizitie de date geofizice in Neamt, inca din anii ’80 si, in aceasta perioada de peste 30 de ani, nu a fost inregistrata niciun fel de problema cu localnicii din judet”. Obtinerea de informatii se poate realiza prin doua metode: folosind undele elastice (vibratiile) sau prin explozii, pentru a crea unde ce vor fi masurate cu ajutorul unor senzori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *