Poluare in portul Constanta de la doua nave scufundate in 1995

Poluare in portul Constanta de la doua nave scufundate in 1995
Poluare in portul Constanta de la doua nave scufundate in 1995

Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marina a fost convocat joi, 10 iulie, la sediul Institutiei Prefectului pentru a analiza situatia creata in urma aparitiei unor irizatii de hidrocarburi pe suprafata Marii Negre, in apropierea capatului digului de larg, in zona in care s-au scufundat in anul 1995 navele Paris si You Xiu, transmite Infostar.

La fata locului s-a intervenit cu salupele ”Cristal” si ”Rubin”, apartinand Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) Constanta, pentru instalarea a 400 de metri liniari de baraj antipoluant de mare tip ”cortina”, care a fost fixat cu doua ancore tip ”corp mort”. De asemenea, s-a folosit material absorbant pentru recuperarea agentului poluant existent. Zona va fi monitorizata in permanenta pentru a se putea interveni in cel mai scurt timp, daca situatia o va impune.

In noaptea de 4 spre 5 ianuarie 1995, din cauza esuarii in digul de nord al Portului Constanta navele Paris, sub pavilion Malta, si You Xiu, sub pavilion Hong Kong s-au scufundat. In momentul scufundarii, in tancurile de combustibil ale navelor existau, conform evidentelor de la bordul navelor, 236 tone pacura si 11 tone motorina (nava PARIS) si 437 tone pacura, 40 tone ulei si 17 tone motorina (nava YOU XIU).

In luna octombrie 2009 a aparut pentru prima data o poluare determinata de fisuri in tancurile navei Paris, oprita prin interventia scafandrilor ARSVOM, care au efectuat o lucrare subacvatica de cimentare a fisurilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente