Comuna Gilau investeste in gestionarea apelor uzate

dreamstime_13611.jpgConsiliul Local Gilau implemenreaza proiectul „Reabilitare infrastructura in localitatea Gilau – extindere retele canal aferente localitatilor Gilau si Somesul rece”, cu o valoare de 950 458 euro, derulat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Programul Phare CES 2006.

Proiectul de investitii vizat isi propune sa realizeze urmatoarele obiective:implementarea prioritatilor din Planul National de Dezvoltare si Directivele Uniunii Europene, cresterea atractivitatii zonelor din comuna Gilau din punct de vedere al turismului si investitiilor, reabilitarea mediul inconjurator printr-o mai buna gestionare a apelor uzate, cresterea calitatii vietii si protejarea sanatatii populatiei.

Rezultatele concrete ale proiectului sunt : realizarea unei retele de canalizare cu o lungime de 4,693 km, realizarea unei campanii de promovare a proiectului, instruirea personalului pentru intretinere si administrare.

Accesul la servicii publice de calitate este o conditie esentiala pentru dezvoltarea unei comunitati, dar nu trebuie neglijate nici aspectele de mediu. Calitatea vietii depinde in mare masura de calitatea mediului inconjurator.

Daca este vorba de ape uzate, problema este foarte delicata datorita mai multor aspecte. In primul rand este vorba de mirosurile degajate de apele uzate in apropierea gospodariilor, dar si de afectarea grava a apelor de suprafata. Poluarea apei nu poate ramane un fapt izolat influentand grav plantele, animalele si nu in ultimul rand oamenii.

Folosirea apei curate trebuie sa se faca rational datorita costurilor foarte mari de decontaminare si transport. De asemenea trebuie sa se acorde o importanta deosebita epurarii apelor uzate pentru ca apa folosita sa fie redata naturii.

Investitiile pentru gestionarea apelor uzate presupun costuri foarte mari, greu de suportat mai ales pentru comunitatile mici, rurale. De aceea multe localtati din tara sunt afectate grav de aceasta problema.

Pentru comuna Gilau acest proiect este o continuare a investitiilor derulate in ultimii ani. In localitatea Somesul Rece, prin programul ISPA 2000, s-a proiectat reteaua de canalizare pe strazile principale ale satului, traseele acestora cuprinzand 1045,00 m de conducte PVC Dn250, 1526,00 m de conducte PVC Dn200 si 1996,00 m de conducta de refulare PEHD Dn 160. Prin conducta de refulare apele menajere colectate sunt pompate din statia de pompare pana in reteaua existenta in localitatea Gilau. Din cauza fondurilor limitate nu s-a reusit realizarea retelei de canalizare pe toate strazile din sat. Astfel o parte din strazi au ramas necanalizate pana in momentul de fata. In localitatea Gilau reteaua de calizare, in valoare de 1 milion euro, a fost construita prin programul SAPARD. Traseele acestei retele cuprind cca.13.623,00 m de conducta corugata PE SN4 Dn250 si 545,00 m de conducta de refulare de la statiile de pompare. Din cauza fondurilor limitate nu s-a reusit realizarea retelei de canalizare pe toate strazile. Astfel o parte din strazi au ramas necanalizate pana in momentul de fata. Evacuarea apelor uzate de pe strazile care nu sunt racordate la reteaua de canalizare se realizeaza prin rigole spre vaile naturale ce strabat localitatile sau prin infiltratii direct in sol. Extinderea retelei de canalizare si rezolvarea completa a problemei gestionarii apelor uzate este deosebit de importanta si datorita potentialului de dezvoltare turistica a zonei. Localitatile amintite sunt vizitate anual de un numar mare de turisti, fiind in imediata apropiere de zona barajului si lacului de acumulare Tarnita si a zonelor de agrement din jur. In afara obiectivelor de investitii proiectul presupune si informarea si educarea populatiei in sensul protejarii mediului, economisirii apei potabile si folosirii corespunzatoare a retelei de canalizare. Astfel, in aceasta perioada are loc o campanie de informare publica, care a debutat in 14 iulie 2009 cu o conferinta de presa, desfasurata la sediul Primariei Gilau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *