Exploatarea gazelor de sist in Romania a trezit constiinta ecologica a populatiei, existand, in ultimele saptamani, proteste fata de contractul obtinut de compania americana Chevron pentru a extrage aceasta resursa din subsolul tarii noastre.
Insa, sub presiunea cetatenilor si a politicienilor, firma a fost nevoita sa renunte temporar la exploatare, care presupune pomparea de apa, nisip si substante chimice in rocile de sist, iar, datorita diferentelor de presiune, gazul se ridica la suprafata si este colectat intr-un gazoduct.
Chevron renunta temporar la exploatarea gazelor de sist in Romania
Numita fractionarea hidraulica, procedura are potentialul de a genera profituri enorme pentru companiile de forare, deoarece elibereaza gazele naturale prinse in rocile de sist, acestea fiind o alternativa mai ieftina la combustibilii fosili.
Desi s-au emis teorii conform carora aceasta metoda de exploatare ar produce cutremure, cel mai important efect negativ fiind poluarea apei si a aerului cu substante chimice, precum benzenul, care este cancerigen.
In aceste conditii, specialistii recomanda o analiza atenta a efectelor pe care aceasta procedura le are asupra mediului.
„Trebuie monitorizat modul in care se face exploatarea, insa avem o legislatie in aceasta privinta, adica tot ce trebuie facut este ca orice operatiune in acest domeniu sa fie pusa in contextul in care sa fie vazute efectele asupra mediului inconjurator”, a declarat expertul in energie si mediu, Ionut Purica, pentru Ziare.com.
Gazele de sist reprezinta, alaturi de cele fosile, o posibilitate de a reduce importurile din Rusia, chiar pe mai multi ani.
„Este un lucru deosebit, mai ales in contextul crizei actuale, deoarece, in loc sa dam peste 500 de dolari pe mia de normal metru cub de gaz rusilor, aceasta suma ar putea ramane in tara, mai ales ca vom da mai putin pentru exploatare si punerea in piata a acestora, iar restul il putem folosi pentru a finanta si dezvolta economia”, a explicat Ionut Purica.
El a spus ca fractionarea hidraulica este folosita la noi deja de 35 de ani si ca ar trebui discutate competentele pe care Romania le are in legatura cu aceasta tehnologie.
„Insa trebuie realizata o investigatie foarte atenta, cu rezultate clare a efectelor asupra mediului inconjurator, dar ideea ca vor produce cutremure mi se pare exagerata. Ganditi-va doar la exploatarea petrolului, care se face din 1857 in Romania, fiind prima tara care a facut acest lucru. Va dati seama ca dupa 150 de ani de exploatare, cate cavitati goale exista in subsol, care au o influenta pe zona de cutremure mult mai mare decat atunci cand se fractureaza niste medii poroase, ca in cazul gazelor de sist”, a mai precizat Purica.
Agentia Nationala Romana de Mediu (ANRM) a preconizat ca rezervele de gaze ar putea asigura consumul intern al tarii noastre. Potrivit studiilor organismelor internationale, rezervele potentiale de gaze de sist in Romania, Bulgaria si Ungaria sunt de 600 miliarde metri cubi, cantitate substantiala pentru economia noastra.
ANRM: Gazele din Marea Neagra si cele de sist ar asigura consumul intern al Romaniei
Avantajele si dezavantajele exploatarii gzelor de sist in Romania
Gazele de sist au devenit un subiect extrem de controversat, la nivel mondial, dar si in tara noastra.
Daca tari precum Statele Unite, unde aceste exploatari acopera 25% din consumul de gaze, sau Polonia, care accelereaza extractia lor, resursele sunt vazute ca o alternativa buna pentru gazele conventionale, in Marea Britanie acestea au fost sistate, din cauza problemelor de mediu, in special a gazelor toxice care pot fi eliberate in atmosfera si apa, care nu au fost suficient studiate.
Astfel, aceste ingrijorari au captat si atentia Romaniei, existand proteste in unele orase, printre care Barlad, Bucuresti si Vama Veche, fata de efectele nocive pe care fractionarea hidraulica o are asupra mediului.
„Eu cred ca perimetrele sunt mai in teritoriu, nu sub Costinesti sau Vama Veche, deci nu cred ca trebuie sa existe ingrijorari. Dar e posibil sa fie asa cum spun ei. Unele afirmatii sunt viscerale, insa, pana nu analizezi lucrurile si nu pui lucrurile in contextul actual, atunci afirmatiile raman doar afirmatii, pana nu au o baza solida. Sunt doar vorbe momentan, trebuie demonstrat cat adevar si cat fals este in toata chestiunea”, a afirmat expertul in energie.
El crede ca ar fi in avantajul Romaniei exploatarea gazelor de sist, respectand normele de mediu prevzaute in lege.
„Criza si faptul ca putem sa exploatam niste gaz de sist este un avantaj, urmarind cu mare grija legislatia, privind specificitatile de interactie cu mediul. Pana si centralele eoliene trebuie sa respecte niste reguli, sa nu omoare pasarile, sa le devieze traseul sau sa produca prea mult zgomot”, a opinat Purica.
Analistul Mircea Cosea a realizat un bilant al efectelor pozitive si negative pe care le va avea exploatarea gazelor de sist in Romania.
„Tara noastra are un deficit la balanta energetica, in principal la gaze, noi importam dintr-un singur loc, din Rusia. Deci avem o dependenta foarte importanta de aceasta tara, deci orice sursa de energie, mai ales de gaze, este binevenita in momentul de fata si ar trebui s afacem tot posibilul pentru a suplimenta oferta interna”, a spus acesta, pentru Ziare.com.
In plus, Chevron este firma cea mai bine pregtita din lume pentru extractia gazelor de sist, avand o experienta indelungata in acest domeniu.
„Exista un element negativ foarte important, care pe mine ma face sa imi pun intrebari. Metoda de scoatere din pamant a acestor gaze nu este acceptata unanim de specialisti, fiind periculoasa mai ales ca polueaza apa cu substanta chimice si poate duce la o contaminare pe domenii foarte largi. Problema nu a fost rezolvata nicaieri in lume”, a explicat Mircea Cosea.
Astfel, el considera ca este total inadecvat ca sa existe un contract cu Chevron prin decizie guvernamentala, propunand ca sa fie consultata populatia si specialistii ininte de inceperea lucrarilor, organizandu-se chiar un referendum.
„Admitand ca avem nevoie de gaz, cred ca trebuie sa amanam exploatarea acestei resurse, pana la gasirea unei metode prin care sa nu se puna in pericol mediul natural si economic al Romaniei”, a continuat analistul.
Romania isi vinde resursele?
Privatizarea companiilor romanesti care se ocupa de exploatarea resurselor naturale este o decizie gresita, potrivit analistului Mircea Cosea.
„Eu ma opun privatizarii acestora, mai ales ca resursele interne ale unei tari capata un rol foarte important, toate tarile se intorc cu fata spre resursele proprii pe care incearca sa le puna in valoare. Important este sa ai in patrimoniu natural aceste resurse, mai ales ca ne indreptam catre o perioada in care ele se imputineaza, iar repartitia lor pe glob este o parte importanta pentru puterile economice. China a subordonat intreaga Africa pentru resurse”, a mentionat acesta.
O solutie ar fi ca statul roman sa incerce sa exploateze aceste resurse in conditii de parteneriat public-privat, cu investitori straini, adica sa nu renunte la proprietatea pe care o are asupra acestor resurse, din ce in ce mai rare.
Expertul in energie considera ca Romania este inca bogata in resurse.
„S-au scos din tara o groaza de chestii, de unele am beneficiat si noi, de altele nu, insa mergem inainte, cat timp mai avem, e de bine”, a conchis Ionut Purica.