Statul roman saboteaza dezvoltarea durabila

Starea mediului in Romania este catastrofala, iar autoritatile publice nu doresc sa schimbe aceasta situatie.

Guvernul Romaniei a ignorat de-a lungul timpului cele mai multe initiative si solutii propuse de societatea civila, iar acum organizatiile neguvernamentale sunt amenintate cu excluderea fara drept de apel din cadrul oficial de dialog social la nivel national conform draftului de lege privind Dialogul Social.

Cea mai importanta sursa a problemelor este agresarea mediului in favoarea dezvoltarii economice, ignorandu-se faptul ca mediul este cea mai valoroasa resursa pe termen lung a Romaniei.

Guvernul Romaniei sustine prioritatile de dezvoltarea durabila doar declarativ, cu acte normative inaplicabile ori cu nesfarsite strategii si planuri de actiune nematerializate.

In conditiile in care Guvernul Romaniei continua sa refuze oferta de expertiza si colaborare a ONG- urilor de mediu, organizatiile participante la Forumul ONG-urilor de Mediu, editia 2010, vor sesiza Comisia Europeana despre toate problemele identificate, in vederea deschiderii unor noi proceduri de infringement. Daca in acest moment „costurile inactiunii” de mediu nu sunt asumate de Statul Roman, speram ca plata unor penalitati financiare directe si considerabile in acest domeniu va urca protectia mediului in lista prioritatilor Guvernului Romaniei.

Acestea sunt principalele concluzii ale Forumului ONG-urilor de Mediu, care a avut loc la Brasov in perioada 14-17 octombrie 2010. Forumul a reunit aproximativ 75 de organizatii neguvernamentale active din Romania. Forumul de Mediu a devenit un eveniment anual care arata ca sectorul ONG este unul distinct, matur si responsabil. Cu toate acestea, pentru ca expertiza si experienta organizatiilor de mediu si solutiile propuse de acestea sa fie luate in considerare, este esentiala discutarea si preluarea lor de sistemul public. In acest moment, administratia centrala din Romania adopta inactiunea si pasivitatea in calitate de principii sau refuza chiar dialogul cu sectorul ONG de mediu. Situatia actuala este inacceptabila, intrucat practic pe umerii ONG-urilor de mediu este asezata intreaga responsabilitatea a solutionarii problemelor de mediu (incluzand implementarea si asigurarea resurselor), care in mod oficial apartine Guvernului Romaniei, Parlamentului, administratiei locale si tuturor institutiilor publice abilitate in domeniu.

In cadrul Forumului au fost analizate o serie de probleme grave ale mediului in Romania: situatia ariilor protejate si presiunea la care sunt supuse de nerespectarea legislatiei de mediu, practicile legate de exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energia regenerabila, agresiunile asupra zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatiile verzi urbane, agricultura (organisme modificate genetic, neaplicarea masurilor de agro-mediu, seminte traditionale), calitatea aerului. Un simptom evident ale tuturor problemelor inca nerezolvate de Romania este reprezentat de procedurile de infringement deschise Statului Roman de catre Uniunea Europeana.

Dincolo de multiplele probleme de mediu identificate, Forumul ONG-urilor de Mediu a tras un semnal de alarma referitor la modul in care Guvernul Romaniei abuzeaza de atributiile sale si elimina pe orice cai organizatiile neguvernamentale de mediu din cadrul de dialog social national si european. Ca urmare a nominalizarii reprezentantilor ONG in cadrul Comitetului Economic si Social European de catre Prim Ministru, reprezentantul ales in mod transparent de aproape 60 de ONG-uri de mediu a fost eliminat din lista nominalizatilor la CESE. De asemenea, in aceasta perioada este in curs de modificare legislatia privind dialogul social, unde se mentioneaza ca Guvernul va numi (art.85 d.) ca membri in Consiliul Economic si Social romanesc (fara a mentiona vreo metoda de alegere democratica) reprezentanti dintr-o serie de domenii ale societatii civile, excluzand din lista sectorul de mediu. Practic, ca urmare a excluderii ONG-urilor de mediu din aceste foruri de dialog si in lipsa unor practici sanatoase de consultare publica, organizatiile de mediu sunt excluse in intregime din orice proces public de luare a deciziilor.

Tinand cont de situatia actuala a mediului in Romania, ONG-urile de mediu participante la forum isi vor continua actiunile de mediu si sunt dispuse sa sprijine Romania in solutionarea problemelor de mediu. Daca aceasta oferta nu este preluata de Statul Roman, vom sesiza toate problemele identificate Comisiei Europene, in vederea deschiderii unor noi proceduri de infringement. Daca in acest moment costurile (inactiunii) de mediu nu sunt asumate de Statul Roman, speram ca plata unor penalitati financiare directe si considerabile in acest domeniu va urca protectia mediului in lista prioritatilor Guvernului Romaniei. Astfel vor putea fi prevenite evenimente catastrofale si dramatice precum deversarea de la Baia Mare din 2000 sau cea de la Kolontar (Ungaria), cu care Romania risca sa se confrunte si pe viitor.

Forumul ONG-urilor de Mediu, editia 2010 a fost organizat de Asociatia ALMA-RO in parteneriat cu Fundatia TERRA Mileniul III, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Fundatia pentru Parteneriat si Ecopolis, cu sprijinul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile si co-finantat de The Balkan Trust for Democracy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *