4 din 10 romani din mediul urban detin in gospodarie echipamente electrice nefunctionale

Bucuresti, 19 octombrie 2010 – Aproape 40% dintre romanii din mediul urban detin in gospodariile proprii echipamente electrice si electronice nefunctionale, motivele principale fiind intentia de a le repara (33,6%) sau faptul ca nu stiu ce ar putea face cu acestea dupa scoaterea din uz (41%), arata rezultatele celui mai recent studiu realizat de organizatia ECOTIC si compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown.

Realizat pe un esantion de 1.300 de persoane, in orasele cu peste 20.000 de locuitori, studiul ajuns la cea de-a treia editie in acest an reprezinta singurul demers de acest gen efectuat in Romania. Sondajul urmareste sa reflecte situatia din Romania in ceea ce priveste dotarea gospodariilor cu echipamente electrice si electronice (EEE), deciziile de achizitie privind aceste aparate, impactul Timbrului Verde in achizitii, dar si atitudinea romanilor fata de colectarea selectiva a deseurilor.

Astfel, conform rezultatelor inregistrate, majoritatea gospodariilor din mediul urban sunt dotate cu aparate electrice si electronice, precum frigider (100%), fier de calcat (99.6%) masina de spalat (98.2%), aspirator (97.2%), televizor (99.4%), telefon mobil (99.4%), computer sau laptop (91.3%). Spre deosebire de localitatile mai mari, in gospodariile din orasele cu mai putin de 50.000 de locuitori exista mai putine echipamente electrice si electronice, diferenta fiind data de aparate mai moderne sau cele care nu sunt strict necesare, printre care computer sau laptop, monitor, imprimanta, mp3 player, aparat de aer conditionat sau sisteme “home cinema”.

Comparativ cu 2009, numarul detinatorilor de computere sau laptopuri este in crestere, in timp ce telefonul fix reprezinta aparatul la care romanii incep sa renunte (de la 78,7% in 2009, cand esantionul a fost de 1000 de persoane, la 72,5% in 2010). In ceea ce priveste durata de viata a echipamentelor in gospodarie, aceasta este mai mare in orasele mici, unde majoritatea aparatelor nu au fost inlocuite in ultima perioada.

Analizand intentia de utilizare a echipamentelor achizitionate, cei mai multi respondenti  si-au exprimat dorinta de a le folosi pana in momentul in care se strica sau pana cand un nou model din gama respectiva va fi lansat pe piata. In aceste conditii, cele mai multe echipamente noi au fost achizitionate ca urmare a deteriorarii celor vechi (in cazul unor produse precum fierul de calcat, masina de spalat sau aspiratorul), pentru inlocuirea unor echipamente cu altele mai performante (telefoane mobile, televizoare, frigidere) sau pentru dotarea gospodariilor cu echipamente cumparate pentru prima data la momentul respectiv (in cazul computerelor sau al laptopurilor, al imprimantelor si al cuptoarelor cu microunde).

Achizitionarea echipamentelor noi a depins in principal de ofertele magazinelor si, intr-o proportie mai mica, de reducerile de pret obtinute in schimbul produselor vechi. Magazinele de specialitate si supermarket-urile raman locurile de achizitie preferate de romani, un procent mai mic de persoane alegand in schimb sa cumpere de pe internet sau din alte tipuri de magazine, in special in orasele cu mai putin de 50 000 locuitori.

In ceea ce priveste renuntarea la echipamentele electrice si electronice, o treime dintre respondenti le pastreaza in gospodariile proprii, in timp ce o alta treime prefera sa le ofere altor persoane. Potrivit raspunsurilor inregistrate, cei mai multi dintre acestia detin inca echipamente nefunctionale, in special pentru ca nu stiu cum ar putea fi predate intr-un mod corespunzator. Peste 50% dintre cei implicati in sondaj ar renunta la echipamentele nefunctionale daca ar primi o reducere de pret la cumpararea unui produs nou sau in cazul preluarii acestora, direct din gospodarie, de catre organizatiile specializate in colectare.

De asemenea, desi peste 85% dintre respondenti au auzit de Timbrul Verde si fac legatura intre acesta si protectia mediului, el nu constituie un criteriu important la achizitionarea unor produse noi. Criteriile cele mai importante raman marca produsului, serviciile post-vanzare si ofertele de pe piata.

“Studiul efectuat anul acesta ne confirma inca o data ca romanii se despart cu greu de electronicele vechi. Ba mai mult, spre deosebire de 2008 si 2009, editia din acest an releva o usoara crestere a numarului celor care fie pastreaza, in gospodariile proprii, aparatele uzate, fie le dau altor persoane. Oamenii inca nu stiu ce alternative au si, in mare parte, nici nu sunt constienti de efectele negative ale unei gestionari neadecvate a deseurilor electrice si electronice (DEEE) asupra sanatatii noastre si a mediului. In acest context, ECOTIC va continua sa dezvolte si sa implementeze campanii de constientizare a populatiei pe acest subiect; important e ca cei carora ne adresam sa inteleaga in primul rand de ce e bine sa reciclam astfel de deseuri si cum pot face acest lucru”, a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei ECOTIC.

Cea de-a treia editie a studiului “Dotarile din gospodarii cu echipamente electronice si atitudinea populatiei fata de echipamentele electronice uzate” a fost realizata in perioada 20 august – 3 septembrie 2010. Cei 1.300 de respondenti sunt persoane cu putere de decizie, avand varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani, care provin din mediul urban (orase cu peste 20.000 locuitori) si care au fost implicate in procesul de achizitie a unui echipament electric sau electronic in ultimele 12 luni.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente