Dezbatere in satul acoperit de cenusa de la Turceni

Dezbatere în satul acoperit de cenu?a de la Turceni
Dezbatere in satul acoperit de cenusa de la Turceni
Dezbatere in satul acoperit de cenusa de la Turceni

Asociatia Bankwatch Romania a transmis presei concluziile dezbaterii organizate in satul afectat de muntii de cenusa de la termocentrala Turceni. Reprezentantii asociatiei spun ca locuitorii din zona Submaidane-Turceni traiesc si acum in cenusa ramasa necuratata in urma accidentului din decembrie 2013 de la depozitul din Valea Ceplei, nu pot cultiva terenurile, apa din fantani nu e potabila, iar aerul in zona este poluat. CE Oltenia a platit peste 500.000 de lei pentru scoaterea cenusii de pe terenuri si din curti, dar si acum sunt zone acoperite de cenusa.

In 15-20 decembrie 2013, in urma unei avarii la Depozitul Valea Ceplea, a avut loc o deversare de apa cu cenusa ce a inundat hectare intregi de terenuri si mai multe gospodarii. La aproape un an de atunci satul Submaidane este si acum acoperit de cenusa. O asociatie a organizat o dezbatere pe aceasta tema, ce a avut loc pe 7 septembrie la scoala din satul Iliesti din Ionesti. Au participat localnici afectati de accidentul cu cenusa si zgura, dar si comisarul-sef al Garzii de Mediu Gorj. Nu au onorat invitatia primarii din Ionesti si Turceni. Absenti au fost si reprezentantii Complexului Energetic Oltenia, care au transmis un document in care sunt enumerate o parte din masurile de refacere ce au fost luate pana in prezent, masuri despre care localnicii spun ca sunt “praf in ochi”.

Sucursala Turceni s-a angajat ca pana pe 30 septembrie 2014 sa refaca drumul de acces ce a fost scufundat in cenusa, sa decolmateze canalul de deviere a torentilor, sa curete si ecologizeze gospodariile si terenurilor agricole afectate, precum si sa reabiliteze locuintele distruse. Multe dintre terenurile agricole se afla si acum sub un metru de cenusa, in gradini au pietre de cale ferata, iar drumul de acces refacut este din pamant, nu din pietris, ceea ce il face impracticabil in zilele ploioase. Localnicii se plang de poluarea apei si a aerului cu cenusa.

Oamenii afectati de cenusa vor ca administratia Temo Turceni sa curete terenurile si sa le acopere cu sol fertil, sa curete fantanile, sa refaca drumul si sa ia masuri pentru ca cenusa din zona termocentralei sa nu fie spulberata de vant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *