Mita la Directia de Agricultura pentru cultivare de soia modificata genetic

În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia
Mita la Directia de Agricultura pentru cultivare de soia modificata genetic
Mita la Directia de Agricultura pentru cultivare de soia modificata genetic

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de ieri, 28 octombrie, a directorului executiv al Directiei Judetene pentru Agricultura Mures, Liviu Timar, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de primire de foloase necuvenite in forma continuata (3 acte materiale), luare de mita in forma continuata (6 acte materiale) si a administratorului unei societati comerciale, Ioan Pop, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, (2 acte materiale), inselaciune in forma continuata (2 acte materiale), dare de mita in forma continuata (6 acte materiale) si desfasurarea de activitati cu organisme modificate genetic fara a solicita si a obtine autorizatiile prevazute de reglementarile specifice.

Din ordonantele de retinere intocmite de procurori a reiesit ca, in perioada 2012 – 2014, Directia pentru Agricultura Mures a efectuat sapte controale la firma administrata de Pop Ioan, in urma carora Timar Liviu a primit de la administratorul acesteia 34.000 kg ingrasaminte, 184 litri pesticide si sapte saci de samanta porumb, in valoare totala de 88.366 lei. Aceste foloase necuvenite au fost primite de Timar Liviu, atat in legatura cu exercitarea necorespunzatoare a atributiilor sale de serviciu, dar si pentru a intarzia efectuarea unor controale la firma lui Pop Ioan, controale care urmau sa stabileasca daca aceasta societate cultiva sau nu soia modificata genetic. Acest lucru urma sa-i permita lui Pop Ioan sa recolteze respectiva cultura, facand astfel imposibila efectuarea controalelor. Mai mult, Timar Liviu a pus la dispozitia comisiilor constituite, in vederea efectuarii controalelor, din datele de 30 iulie 2014 si 22 septembrie 2014, materiale cu termenul de valabilitate expirat pentru testarea plantelor de soia. Pe parcursul anilor 2013 si 2014, Pop Ioan, in calitate de administrator al societatii comerciale, a desfasurat activitati cu organisme modificate genetic (samanta si culturi de soia) fara a solicita si a obtine autorizatiile prevazute de reglementarile specifice.

La data de 8 aprilie 2013, Pop Ioan a formulat catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) o cerere prin care a solicitat subventii pentru terenuri insumand o suprafata totala de 114.54 ha in anul 2013, pentru care a primit cu titlu de subventii suma totala de 74.239,1 lei. Acesta declarase, in mod nereal, ca aceste suprafete sunt cultivate cu soia conventionala, in fapt suprafetele fiind cultivate cu soia modificata genetic. La data de 9 aprilie, Pop Ioan a formulat catre APIA o cerere prin care a solicitat subventii pentru o suprafata totala de 111.19 ha in anul 2014, declarand, si de aceasta data, in mod nereal, ca aceste suprafete sunt cultivate cu soia conventionala. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii (SRI). Astazi, 29 octombrie, dosarul a fost inaintat Tribunalului Mures, cu propunere de arestare preventiva pe 30 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *