Depozitul de deseuri va avea si o statie de sortare, pentru recuperarea materialelor reciclabile, si va deservi jumatate din judet • obiectivul face parte din viitorul sistem integrat de management al deseurilor, care isi propune sa faca curatenie in judetul Braila
Un urias depozit de deseuri urmeaza sa se construiasca langa Ianca, pe parcursul anului viitor, in conformitate cu normele europene in domeniu. Alaturi de acesta va fi facuta si o statie de sortare a deseurilor, astfel incat materialele reciclabile sa poata fi recuperate. Contractul de executie a acestor obiective a fost castigat de asocierea firmelor „Iridex Grup Constructii” SRL, SC „Hidroconstructia” SA si „Argif Proiect” SRL, iar valoarea totala a lucrarilor este de 23,2 milioane lei. Ordinul de deschidere a santierului a fost dat pe 18 august 2014, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2015.
Investitia prevede inchiderea vechii gropi de gunoi a orasului Ianca, prin acoperire, impermeabilizare, sistem de captare a biogazului, foraje de monitorizare a calitatii apei freatice, imprejmuirea zonei si montarea unor panouri de avertizare. Ulterior, va fi amenajat noul depozit de deseuri, plus o statie de sortare. Acest obiectiv va deservi cam jumatate din judet, pe langa cele din orasul Ianca urmand sa fie aduse acolo si desurile din comunele Bordei Verde, Ciresu, Galbenu, Gradistea, Gropeni, Jirlau, Mircea Voda, Movila Miresii, Racovita, Ramnicelu, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci, Sutesti, Traian, Ulmu, Unirea, Visani, precum si din orasul Insuratei, alaturi de comunele Baraganu, Bertestii de Jos, Ciocile, Dudesti, Rosiori, Stancuta, Tufesti, Victoria, Viziru, si Zavoaia. Totalul populatiei din aceste zone este de 112.618 locuitori, dintre care 16.000 locuiesc in orasele Ianca si Insuratei, iar restul in mediul rural.
Investitia de la Ianca este inclusa intr-un program mai amplu, la nivel judetean, intitulat „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Braila”. Acest sistem prevede ca jumatatea de sud a judetului sa fie deservita de depozitul care se construieste acum la Ianca, iar jumatatea de nord de depozitul ecologic deja existent la Muchea, langa municipiu. In cadrul sistemului respectiv, pe langa depozitul si statia de sortare de la Ianca, se vor mai construi o statie de transfer a deseurilor, la Insuratei, si o statie de tratare mecano-biologica, la Vadeni. In plus, vor fi achizitionate pubele si containere pentru toate localitatile din judet. Valoarea totala a implementarii sistemului de management integrat al deseurilor din judetul Braila se ridica la 117,5 milioane de lei, din care 103,18 milioane de lei reprezinta finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala si din bugetul de stat, iar restul urmeaza sa fie acoperit de beneficiar, adica de Consiliul Judetean Braila.
Marti, 28 octombrie, Primaria orasului Ianca a gazduit o intalnire cu publicul organizata de CJ Braila, care a avut drept scop informarea comunitatii locale cu privire la importanta pentru mediu a viitorului depozit de deseuri si a statiei de sortare aferente. La eveniment au participat reprezentantii primariilor comunelor care vor beneficia de acest obiectiv, membrii Unitatii de Implementare a Proiectului, reprezentantii consortiului care asigura asistenta tehnica in cadrul proiectului, reprezentantii constructorului si cei ai consultantului care asigura supervizarea lucrarilor.