Guvernul vrea impozit special pentru produsele care combat daunatorii

Asta ii asteapta pe fermierii din toata, conform unei ordonante guvernamentale care ”promite” sa mai bata un cui in cosciugul a ceea ce inca ne incapatanam sa numim agricultura performanta. Potrivit actului gandit de Ministerul Mediului, fiecare produs folosit pentru a proteja culturile va fi impozitat suplimentar cu 2%.

Taxa ar urma sa fie platita catre stat de companiile de inputuri, ceea ce va duce, mai mult ca sigur la marirea costurilor pentru fermieri. Suma ce trebuie platita nu este deloc mica intrucat aceste produse pentru protectia plantelor sunt deja scumpe si reprezinta, dupa samanta buna, o conditie esentiala pentru a obtine o recolta cat de cat. Astfel, cele mai mari cheltuieli sunt in ani secetosi cum este si 2015, cand daunatorii sunt cea mai mare problema, aparitia si ”activitatea” lor fiind favorizata de uscaciunea din aer si de vulnerabilitatea culturilor.

Fermierii organizati in Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania s-au organizat deja cu privire la noul val de taxe cu care Ministerul Mediului vrea sa ii impovareze. Pe langa cei 2% pentru pesticide, agricultorii sunt ingrijorati si de noua taxa pentru depunerea deseurilor la groapa de gunoi – 80 de lei pe tona de anul viitor, asa cum Agrointeligenta a scris aici. O alta suma care se adauga la sirul lung al birurilor cu care fermierii cotizeaza la buetul statului.

”Referitor la taxa de 2% pentru substantele de protectie a plantelor, acesta taxa va produce un efect in lant. Vor creste costurile la producator, la fermier si implicit la cumparatorul final. Initiatorii acestei legii nu sunt interesati de aceste efecte, pe ei ii intereseaza afacerea pe care reusesc sa o dezvolte altii, nu ce urmari directe are asupra populatiei sau ce impact pot avea asupra costurilor produselor finite din Romania.

_DSC5708

In cazul in care acest act normativ este adoptat, cel mai afectat este fermierul, pentru ca el va suporta acel 2%, producatorul de pesticide va creste pretul pentru a-si recupera cei 2%, iar noi fermierii vom fi singuri care vom suporta aceste costuri. Si asa fermierii isi permit cu greu sa achizitioneze substante de protectie a plantelor, iar daca va trece legea si se vor scumpi nu ne vom mai permite nimic. Costurile cu tratamentele la cultura mare depind de specia cultivata si pot ajunge pana la 1.000-1.500 lei la hectar”, a declarat pentru Agrointeligenta Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

 

Citeste mai mult AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *