Pesticidele cresc riscul de afectiune cardiovasculara

Pesticidele cresc riscul de afectiune cardiovasculara
Pesticidele cresc riscul de afectiune cardiovasculara

Expunerea la pesticide este foarte periculoasa pentru sanatatea aparatului cardiovascular. Iata rezultatul unui studiu aparut in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism in cadrul caruia cercetatorii portughezi atrag atentia asupra efectelor nocive ale chimicalelor policlorinate dintre care face parte si DDT-ul.

Desi acesta a fost interzis in mult tari inca din anii ’70, se foloseste inca pe scara larga. Aceste pesticide au fost dovedite ca fiind periculoase pentru sistemul endocrin pentru ca interfereaza cu estrogenii din corp. In plus, pot determina aparitia unor malformatii la bebelusi, afecteaza fertilitatea si cresc riscul de diabet de tip 2. “Dupa ce organismul uman proceseaza pesticidele, rezulta produsi care se acumuleaza in tesutul gras.

In cantitati mari, aceste toxine interfereaza cu hormonii estrogeni care au rol de protectie cardiovasculara in perioada de premenopauza. O data afectat mecanismul estrogenilor, acestia nu-si mai pot face treaba, iar riscul de boala cardiovasculara creste” afirma Diana Teixeira de la Universitatea din Porto, unul dintre autorii studiului. Medicii au ajuns la aceste concluzii dupa ce au analizat starea de sanatatea a 120 de femei obeze, unele in premenopauza, altele deja intrate la menopauza.

Practic, expunerea la pesticide a crescut riscul de boala cardiovasculara la aceste persoane deja expuse imbolnalvirilor si din cauza obezitatii. Asadar, sfatul specialistilor este sa consumam cat mai putine legume si fructe din agricultura intensiva si sa ne mentinem greutatea sub control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *