Cu siguranţă, lipsa spaţiilor verzi din oraş, asociată cu poluarea masivă şi cu ritmul alert al vieţii citadine are efecte negative asupra psihicului locuitorilor din oraş. Contactul redus cu natura constituie un factor care contribuie la creşterea nivelului de stres, la apariţia sau agravarea problemelor emoţionale (depresii, atacuri de panică, incapacitate de autocontrol, etc), la accentuarea stărilor de agitaţie psihonervoasă sau la creşterea gradului de agresivitate.
Efectele nocive ale absenţei spaţiilor verzi din mediul urban îi afectează atât pe adulţi, cât şi pe copii. "Copiii din Galaţi manifestă o nevoie profundă de a se afla în relaţie directă cu natura. În cadrul exerciţiilor de relaxare pe care le fac cu cei mici, aceştia descriu imagini liniştitoare, imagini care îi fac fericiţi. În descrierile lor apar în mod spontan elemente din natură precum ”câmpul verde”, ”copacul înflorit”, ”marea”, ”muntele”. Iar dacă aceştia au nevoie de a se afla în contact cu natura, pentru a fi liniştiţi şi fericiţi, probabil că nu ar trebui să ne mire numărul tot mai mare de copii care sunt agitaţi sau neatenţi”, ne-a declarat Olivia Sîntoma, psiholog.
Pentru a evita depresiile, dar şi multe alte probleme de sănătate ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a ne arunca gunoiul pe stradă, dar şi să încercăm să ne implicăm în proiecte pentru salvarea naturii.
Cum ne afecteaza lipsa spatiilor verzi. Iata parerea psihologului
Cu siguranta, lipsa spatiilor verzi din oras, asociata cu poluarea masiva si cu ritmul alert al vietii citadine are efecte negative asupra psihicului locuitorilor din oras. Contactul redus cu natura constituie un factor care contribuie la cresterea nivelului de stres, la aparitia sau agravarea problemelor emotionale (depresii, atacuri de panica, incapacitate de autocontrol, etc), la accentuarea starilor de agitatie psihonervoasa sau la cresterea gradului de agresivitate.
Efectele nocive ale absentei spatiilor verzi din mediul urban ii afecteaza atat pe adulti, cat si pe copii. „Copiii din Galati manifesta o nevoie profunda de a se afla in relatie directa cu natura. In cadrul exercitiilor de relaxare pe care le fac cu cei mici, acestia descriu imagini linistitoare, imagini care ii fac fericiti. In descrierile lor apar in mod spontan elemente din natura precum ”campul verde”, ”copacul inflorit”, ”marea”, ”muntele”. Iar daca acestia au nevoie de a se afla in contact cu natura, pentru a fi linistiti si fericiti, probabil ca nu ar trebui sa ne mire numarul tot mai mare de copii care sunt agitati sau neatenti”, ne-a declarat Olivia Sintoma, psiholog.
Pentru a evita depresiile, dar si multe alte probleme de sanatate ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a ne arunca gunoiul pe strada, dar si sa incercam sa ne implicam in proiecte pentru salvarea naturii.