Investitiile in energia regenarabila, incurajate la nivelul regiunilor printr-un proiect cu finantare europeana

Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila
Investitiile in energia regenarabila, incurajate la nivelul regiunilor printr-un proiect cu finantare europeana
Investitiile in energia regenarabila, incurajate la nivelul regiunilor printr-un proiect cu finantare europeana

Companiile din mediul privat sunt interesate de investitiile in energia durabila. In ultima perioada se observa un interes crescut pentru derularea unor astfel de proiecte si la nivelul Consiliului Judetean si al primariilor. Reprezentantii Autoritatii de Management Energetic Maramures au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au derulat un proiect cu finantare europeana care si-a propus tocmai incurajarea investitiilor in energia durabila.

Reprezentanti din 16 regiuni din Europa s-au intrunit astazi, 2 octombrie, la Palatul Administrativ din Baia Mare pentru a dezbate concluziile unui proiect derulat cu finantare europeana, “Investim pentru un viitor verde”. Proiectul a urmarit sprijinirea regiunilor in vederea elaborarii strategiilor si planurilor de actiune pentru incurajarea investitiilor din energia regenerabila. Reprezentantii Autoritatii de Management Energetic Maramures spun ca au observat un interes crescut pentru derularea unor astfel de proiecte in special in mediul privat. In ultima perioada, lucrurile au inceput sa se miste insa si la nivelul institutiilor de stat.

“Exista interes mai ales din partea mediului privat care s-a miscat foarte bine, dar acest interes trebuie pus mult pe seama subventiilor pe care le acorda statul si care au fost destul de generoase. Speram ca pe viitor sa investeasca si autoritatile in aceste energii, sa profite de oportunitatile pe care le ofera statul in acest domeniu. Sa stiti ca au fost impulsionate investitiile de acest gen atat la nivelul CJ, cat si la nivelul Primariei, au inceput sa se miste lucrurile in directia corecta. Este foarte multa preocupare, ceea ce este un prim pas in a face ceva, si cred ca aceste preocupari se vor concretiza in niste proiecte foarte bune”, a declarat directorul Agentiei de Management Energetic Maramures, Adina Dumitru.

Pe de alta parte, coordonatorii proiectului sustin ca incepe sa se puna accent mai mare si pe modul in care se realizeaza aceste investitii.

„De exemplu, se observa acum ca fiecare investitie, in scoli mai ales, se concretizeaza in niste investitii sau masuri care sa asigure si eficienta energetica a cladirii in care functioneaza scoala respectiva. Izolari termice care acum se fac mult mai bine din punct de vedere tehnic, inainte se faceau niste izolari, dar poate nu se foloseau cele mai bune materiale, cele mai bune metode, dar acum e o preocupare si pentru asta. Nu facem o izolare doar de dragul de a face o izolare, punem polistiren pe peretii acelei cladiri, ci ne gandim si ca acel material sa fie cat mai ecologic si mai durabil”, a adaugat Adina Dumitru.

Chiar daca din cauza crizei economice, fondurile pentru astfel de investitii au lipsit, oficialii Autoritatii de Management Energetic spera ca odata cu noile finantari aprobate de Comisia Europeana vor exista mai multi bani si pentru investitiile din energia regenerabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *