Invata despre cum te afecteaza poluarea cu nutrienti la Workshopul de la Cluj

Invata despre cum te afecteaza poluarea cu nutrienti la Workshopul de la Cluj
Invata despre cum te afecteaza poluarea cu nutrienti la Workshopul de la Cluj

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor organizeaza conferinta avand cu tema ”Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole a apelor si solului. Aspecte privitoare la implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Evenimentul are loc miercuri 28 ianuarie 2015, la Hotel Napoca, sala Ambasador din municipiul Cluj-Napoca, incepand cu orele 10.00.

La eveniment participa reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, consiliilor judetene, prefecturilor, autoritatilor pentru protectia mediului, apelor, autoritatilor de agricultura, sanatate publica, dar si primarii comunelor beneficiare a proiectului din regiunea de dezvoltare Nord-Vest.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor deruleaza in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” o ampla campanie de constientizare pe plan national, avand ca scop imbunatatirea practicilor in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.

Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.

In vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin: Implementarea unei serii de investitii in circa 86 de localitati incluzand sisteme comunale de depozitare si manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica, testarea si demonstrarea fezabilitatii producerii de biogaz din gunoi de grajd si deseuri organice menajere si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

In regiunea Nord – Vest, investitiile se deruleaza in 6 comune si anume: Bontida (judetul Cluj), Salacea (judetul Bihor), Seini si Remetea Chioarului (judetul Maramures), Crucisor si Paulesti (judetul Satu Mare).

”In cadrul conferintei mai sus mentionate ne propunem promovarea interventiilor proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” la nivelul regiunii de dezvoltare Nord-Vest, in vederea replicarii beneficiilor acestora si in alte zone similare din regiune precum si de pe teritoriul Romaniei.

Preocuparea pentru pastrarea surselor de apa curate este o prioritate in contextul in care Romania aplica din 2013 un Program de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole la nivel national, fiind scutita de a mai desemna zone vulnerabile la nitratii proveniti din agricultura. Acest lucru nu inseamna ca Romania nu mai are zone vulnerabile la nitrati, ci faptul ca se aplica masuri de inlaturare a poluarii acolo unde s-a constatat prin actiunile de monitorizare a apelor ca exista poluare cu nitrati din surse agricole. Pentru a preveni o astfel de poluare si pentru a asigura aceeasi protectie tuturor apelor tarii, se aplica aceleasi masuri si unde concentratiile de nitrati sunt in descrestere sau sub limita de 50 mg/l de nitrati.

”Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.”, se arata in comunicatul remisperesei.

Cantitatile peste limitele admise, a nitratilor in apa de baut (max.50 mg/litru), conduc la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau “boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *