Garda de Mediu inca aplica sanctiuni pentru exploatarea forestiera

Garda de Mediu încă aplică sancţiuni pentru exploatarea forestieră
Garda de Mediu inca aplica sanctiuni pentru exploatarea forestiera
Garda de Mediu inca aplica sanctiuni pentru exploatarea forestiera

Controalele la firmele care exploateaza masa lemnoasa pe teritoriul judetului nostru, ce au fost demarate inca din septembrie 2014, se continua si la inceputul anului curent. Potrivit lui Gheorghe Sanda, directorul Garzii de Mediu Gorj, din septembrie 2014 si pana in prezent au fost aplicate o serie de amenzi pentru mai multe firme din Gorj dar si dinafara judetului, ce au exploatat masa lemnoasa fara a detine autorizatie de mediu. “A fost o actiune de lunga durata pe care speram sa o incheiem cat de curand. Actiunea a fost extinsa deoarece am intampinat dificultati in ceea ce priveste contactarea operatorilor economici care sunt din alte judete si care au exploatat masa lemnoasa in Gorj. Ulterior, ei au parasit judetul si refuza sa mai vina sa ii verificam. Mentionez ca in prezent, mai avem cateva firme de verificat din judetele Mures si Maramures dar vom apela la colegii nostri de acolo sa ne ajute in reperarea administratorilor acelor societati. Ele au desfasurat activitati in padurile din Gorj pe parcursul anului trecut, au terminat exploatarea si s-au retras, si desi le-am prins urma, i-am contactat insa au refuzat sa se prezinte la noi, invocand diverse motive”, a declarat seful Garzii de Mediu Gorj.

Valoarea sanctiunilor aplicate in ultimele luni in domeniul exploatarii de masa lemnoasa fara a detine autorizatie de mediu se ridica la aproape 2 miliarde de lei vechi. Potrivit lui Gheorghe Sanda, ultima sanctiune aplicata in acest domeniu s-a emis in cursul lunii trecute pentru o societate din Valcea, valoarea amenzii fiind de 30.000 lei.

Controalele comisarilor de mediu gorjeni au fost demarate in urma inundatiilor de la finele lunii iulie, cand sute de gospodarii, terenuri agricole si portiuni de drumuri judetene din localitatile Bengesti-Ciocadia, Albeni, Novaci si Polovragi au fost afectate. Dupa inventarierea pagubelor provocate de inundatii, ministrul Mediului si reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare, au dispus verificari cu privire la acordarea autorizatiilor de exploatare forestiera in Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *