Nemtii fac delicatese din fructele culese din padurile judetului Maramures

Nem?ii fac delicatese din fructele culese din p?durile jude?ului
Nemtii fac delicatese din fructele culese din padurile judetului
Nemtii fac delicatese din fructele culese din padurile judetului

Nemtii fac adevarate delicatese din murele, afinele si macesele culese in padurile din Maramures. Mai bine de 150 de tone de fructe de padure au fost trimise deja la export, unde sunt transformate mai apoi in gemuri si siropuri.

Roadele padurilor maramuresene sunt foarte apreciate de marii procesatori din Germania. Si in acest an, afinele si murele au luat deja calea strainatatii, fapt care se va intampla si cu macesele si porumbele, aflate in plin sezon de recoltare.

”De la Directia Silvica Maramures au plecat 53 de tone de afine, 64 de tone de mure, vreo 28 de tone de porumbe si suntem in plin proces de recoltare a maceselor. Produsele noastre pleaca cu eticheta bio”, a aratat Marcel Cosma, inginer in cadrul Directiei Silvice Maramures. Refuzate de fabricile din tara, fructele ajung la export la pret de nimic. Ulterior, revin pe piata de desfacere inclusiv in Romania, insa pentru sume de cateva ori mai mari.

Si culegatorii primesc sume de bani in functie de pretul de vanzare al marfii.

“Daca la afine am mers pana la 6 lei pe kilogram, la mure nu am putut sa oferim mai mult de 1 leu pe kilogram, porumbele 1 leu, macesele 1 leu. Sunt oameni simpli care ne aduc marfa, din comunitati locale: zona Budesti, Poienile de sub Munte, Viseu, Borsa, Strambu Baiut, iar fructele de toamna Ocoalele din Somcuta, Ulmeni, baia Sprie, Targu Lapus”, a punctat reprezentantul Directiei Silvice.

Nemtii cumpara fructele de padure din Romania intrucat acestea sunt considerate produse ecologice, fiind recoltate de pe munte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *