A avut loc lansarea publica a procesului de planificare participativa dedicat imbunatatirii conservarii Patrimoniului Natural Protejat al judetului Maramures, prin care se vor identifica oportunitatile de valorificare durabila a acestuia pentru a fi integrate in strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2014-2020. In acest mod s-au pus bazele Platformei Natura 2000 Maramures, cu ajutorul unui grup de initiativa format din reprezentati ai Prefecturii si Consiliului Judetean Maramures, Centrului Universitar Nord Baia Mare, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Facultatea de Stiinte, WWF Romania, Directiei Silvice, Directiei pentru Agricultura, APIA, Apele Romane, APM si Garda de Mediu, Universitatea “Babes Bolyai” – Extensia Sighetu Marmatiei, Federatiei ONG Maramures, OAR Filiala Nord-Vest, precum si alte organizatii non-guvernamentale si grupuri de actiune locala.
In judetul Maramures exista 59 de arii naturale protejate, de diferite categorii, care acopera 49% din suprafata judetului.
In acest scop, a fost emis Ordinul prefectului nr. 538/ 15.10.2014, care creeaza cadrul legal pentru urmatoarele etape ale procesului de planificare de la nivelul judetului Maramures. Aceasta initiativa de planificare participativa reprezinta un proiect-pilot si este sustinut de WWF-Romania printr-o componenta a proiectuluiNatura 2000 si Dezvoltarea Rurala in Romania”, finantat prin Programul de cooperare romano-elvetian.