Specialist „independent” platit de Chevron intr-un proces al americanilor in Romania

0
585
Specialist
Specialist "independent" platit de Chevron intr-un proces al americanilor in Romania
Specialist „independent” platit de Chevron intr-un proces al americanilor in Romania

Un geolog platit de Chevron a fost numit de Curtea de Apel Iasi ca specialist independent intr-un dosar in care Chevron era parte, pentru a lamuri chestiunea esentiala supusa judecatii, atrag atentia cei de la Asociatia Salvati Bucurestiul.

“In 29.06.2012, Consiliul Local al Comunei Bacani, Judetul Vaslui, a emis o hotarare prin care interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei. Hotararea a fost atacata in instanta de Prefectul Judetului Vaslui. Dosarul a fost inregistrat cu numarul 2658/89/2013 si a fost judecat in fond de Tribunalul Vaslui si in recurs de Curtea de Apel Iasi. In dosar au intervenit Chevron Romania in favoarea Prefectului Judetului Vaslui si Asociatia Salvati Bucurestiul in favoarea Consiliului Local”, se arata in comunicatul Asociatiei Salvati Bucurestiul, reprezentata de Nicusor Dan.

Chestiunea esentiala supusa judecatii a fost daca gazale de sist sunt prevazute de Legea petrolului 238/2004. Daca gazele de sist sunt prevazute de Legea petrolului, ele sunt in proprietatea statului si Consiliul Local nu se poate pronunta asupra lor. Daca insa gazele de sist nu sunt prevazute de Legea petrolului, sunt in proprietatea comunei si Consiliul Local se poate pronunta asupra lor.

Pentru a se lamuri asupra acestei chestiuni tehnice, Curtea de Apel Iasi a solicitat Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi sa numeasca trei geologi in calitate de specialisti independenti.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza, prin Departamentul de Geolgie, avea in desfasurare contractul de servicii nr. C981073 cu Chevron Romania, pe perioada 2012-2015. Practic intreg Departamentul de Geologie era platit de Chevron Romania prin acest contract de servicii.

Fara a instiinta Curtea de Apel Iasi asupra acestul fapt, Universitatea Alexandru Ioan Cuza a numit trei geologi, fiecare dintre ei platiti individual de Chevron prin contractul de servicii mentionat.

Curtea de Apel a ales prin tragere la sorti pe geologul Daniel Tabara. Faptul ca este platit de Chevron prin contractul nr. C981073 rezulta din CV-ul acestuia, publicat pe site-ul Departamentului http://geology.uaic.ro/daniel.tabara/research.html.

Desi Curtea de Apel Iasi a fost instiintata asupra acestui element de incompatibilitate, Curtea de Apel Iasi a pastrat in cauza ca specialist pe dl. Daniel Tabara, respingand cererea de recuzare.

“Fara nicio surpriza, prin punctul sau de vedere, dl. Daniel Tabara a sprijinit pozitia Chevron. Curtea de Apel Iasi a incalcat flagrant dispozitiile Noului Cod de Procedura Civila: Art. 332 (1) Expertii pot fi recuzati pentru aceleasi motive ca si judecatorii. Art. 42 (1) Judecatorul este, de asemenea, incompatibil de a judeca in urmatoarele situatii: 13. atunci cand exista alte elemente care nasc in mod intemeiat indoieli cu privire la impartialitatea sa. Asociatia Salvati Bucurestiul va sesiza aceasta grava abatere procedurala Delegatiei Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), care va vizita Romania saptamana viitoare”, subliniaza Nicusor Dan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.