De ani la rand, se poarta o polemica intre “specialistii” primariilor si adevaratii specialisti in probleme de mediu. Administratiile publice locale vor pe de o parte sa para active si implicate, aplicand politica radicala a drujbei, in timp ce mai ales universitarii spun ca toaletarea este o operatie speciala, care trebuie realizata in anumite conditii climatice si numai de catre cunoscatori.
Pe 16 ianuarie, in Baia Mare, a inceput o noua cruciada impotriva patrimoniului verde, la o temperatura de 1,5 grade Celsius, “specialistii” de la Rosal intrand in plin cu masacrarea arborilor, in total dispret fata de lege si avutia orasului.
Reamintim celor care nu stiu ca Legea nr. 313/2009 a spatiilor verzi din zonele urbane specifica la art 14: „In cazul
arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al arborilor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene”.
Pentru incalcarea legii, amenzile sunt cuprinse intre 40.000 si 70.000 de lei pentru persoane juridice si intre 20.000 si 40.000 de lei pentru persoane fizice.
Va invitam pe strada Victoriei, segmentul cuprins intre str. Valea Rosie si str. Iuliu Maniu, unde angajatii Rosal au inceput decapitarea fondului verde al orasului, taind in proportie de 70% coroanele copacilor, procedura aplicata si in alti ani. De asemenea, invitam Garda de Mediu Maramures sa-si intre in atributii si sa constate (i)legalitatea activitatii “drujbarilor” si sa aplice legea.