2014 a fost cel mai calduros an inregistrat vreodata – Mai avem putin a preveni dezastrul

2014 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată - Mai avem puţin a preveni dezastrul
2014 a fost cel mai calduros an inregistrat vreodata - Mai avem putin a preveni dezastrul
2014 a fost cel mai calduros an inregistrat vreodata – Mai avem putin a preveni dezastrul

Anul 2014 a fost cel mai calduros inregistrat la nivel global de la inceputul masuratorilor de temperatura in 1880, au anuntat, vineri, NASA si Agentia americana pentru oceane si atmosfera (NOAA). Specialistii atrag atentia ca omenirea mai are putin timp la dispozitie pentru a lua masuri care sa ne scape de dezastru.

NASA si NOAA au subliniat ca acest fenomen reflecta mai ales cresterea emisiei de gaze cu efect de sera ca rezultat al activitatii umane. In luna decembrie 2014, s-a inregistrat o temperatura medie la suprafata oceanelor si a uscatului fara precedent in ultimii 134 de ani pentru ultima luna a anului, a precizat NOAA. Temperatura medie din decembrie a fost cu 0,77 grade Celsius peste media inregistrata in secolul al XX-lea. Raportat la nivelul intregului an 2014, temperatura medie la sol si la suprafata oceanelor a fost cu 0,69 grade Celsius peste media secolului al XX-lea. Cea mai mare parte a acestei incalziri s-a produs pe parcursul ultimelor trei decenii, iar cei mai calzi zece ani s-au inregistrat incepand din 2000, daca se exclude anul 1998. In 2014, temperatura medie globala la nivelul uscatului s-a situat cu un grad Celsius peste media secolului trecut, fiind a patra cea mai ridicata valoare din 1880 pana in prezent. La nivelul oceanelor, temperatura a fost cu 0,57 grade Celsius mai mare decat media ultimilor 134 de ani, ceea ce o face cea mai ridicata valoare de cand se efectueaza masuratori. In cel mai recent raport Grupul interguvernamental de experti privind climatul (Giec) a estimat ca fara o schimbare majora si rapida in ceea ce priveste industria energetica globala, dependenta de carbune si petrol, cresterea temperaturii medii globale va fi intre 3,7 si 4,8 grade Celsius la orizontul anului 2100.

Potrivit Giec, omenirea are putin timp la dispozitie pentru a actiona in ceea ce priveste limitarea cresterii temperaturii globale. Experitii spun ca o crestere a temperaturii medii globale cu mai mult de doua grade Celsius ar putea duce la schimbari climatice ce vor avea consecinte dezastruoase, printre care cresterea periculos de mult a nivelurilor oceanelor din cauza topirii accelerate a ghetarilor arctici, multiplicarea fenomenelor meteorologice catastrofale, disparitia unor specii de animale din cauza distrugerii habitatului si inmultirea conflictelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *