Cum scapa CEO de oprirea grupurilor poluante de catre Comisia Europeana

Comisia European? verific? îndeplinirea condi?iilor de mediu la CE Oltenia
Cum scapa CEO de oprirea grupurilor poluante de catre Comisia Europeana
Cum scapa CEO de oprirea grupurilor poluante de catre Comisia Europeana

Complexul Energetic Rovinari muta instalatiile de mediu de la un grup la altul pentru a evita intrarea Romaniei in procedura de infrigement din cauza nerespectarii termenelor pentru retehnologizarea blocurilor energetice. La Rovinari, conducerea va muta instalatia de slam dens de la instalatia de desulfurare a gazelor de ardere a blocului nr 4 la instalatia de slam dens de la blocul 3. Iar acesta nu este singurul exemplu. De asemenea, Ministerul Mediului obliga compania sa gaseasca solutii pentru blocul 2 de la Rovinari, unde termenele de retehnologizare sunt depasite, iar Comisia Europeana ne arata lista cu penalitatile.

Complexul Energetic Oltenia plateste 74,500 RON Institutului de Studii si Proiectari Energetice SA pentru proiectarea unor lucrari privind preluarea unei instalatii de la un grup la altul. Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medintu, a declarat ca nu stie despre aceasta licitatie. „Habar nu am. Chiar nu-mi amintesc, poate e vreo investitie“, a spus acesta.

In fapt, este lipsa de investitie deoarece nu este singura data cand CE Oltenia procedeaza asa. Si la Termocentrala Turceni sunt luate instalatii de la un grup si pus la altul. Dupa esecul negocierilor cu BERD pentru modernizarea grupului 7, conducerea CE Oltenia a decis sa ia o instalatie de la grupul 6 si sa o puna la 7. „Acolo este vorba de blocul 6 de la Turceni, la ora asta lucram la un proiect paralel, in care conditiile de mediu care sunt deja indeplinite la acest bloc, sa se cupleze peste grupul numarul 7, care n-ar mai avea ore de functionare anul viitor, asa incat, pentru o perioada de minim 5 ani, aceasta problema va fi rezolvata in sensul ca absorberele de la grupul numarul 6 vor fi cuplate grupului numarul 7 si vom readuce la viata grupul numarul 7. Deci nu vom suferi niciun caz de micsorare de capacitate sau de neindeplinire a unor conditii de mediu“, declara acum cateva saptamani directorul CE Oltenia, Laurentiu Ciurel.

Multe probleme la Rovinari

Complexul Energetic Oltenia nu mai are mult timp pentru rezolvarea problemelor de mediu de la termocentrale. Compania a ramas in urma cu retehnologizarea grupurilor energetice. Cele mai mari probleme sunt la Rovinari.

La acest moment, la SE Rovinari functioneaza trei grupuri, cu numele 3, 5 si 6, iar 4 este oprit. Exista pe de o parte intentia de a lua o instalatie de la grupul 4 pentru a fi pus la grupul 3. Pe de alta parte, exista o declaratie a directorului de la Agentia Judeteana de Mediu, Nicolae Giorgi, care spune ca Romania risca sa intre in procedura de infrigement pentru ca Rovinari a modernizat grupul 4 desi trebuia modernizat grupul 5 pana in 2011. „Grupul 5 se va opri in anul 2014, noi intentionam sa-l tinem in functiune inca sase luni. Daca nu le convine raspunsul si se va pune problema de infringement vom opri grupul… Grupul 4 se va porni anul viitor cu desulfurare si grup modernizat, urmand ca dupa ce porneste acesta sa intre 5 pentru desulfurare si modernizare”, a spus Aurel Medintu, directorul Diviziei Energetice.

O problema este si la grupul energetic nr. 2 de la Sucursala Rovinari, care ar fi trebuit sa aiba instalatii din anul 2011, dupa cum rezulta dintr-un punct de vedere oferit de Ministerul Mediului. „SC Complexul Energetic Rovinari nr. 2 a realizat investitii pentru modernizarea instalatiilor, dar nu a finalizat lucrarile la instalatia de desulfurare, aceasta avand rolul de a conduce la respectarea valorilor limita pentru emisiile de dioxid de sulf si, de asemenea, trebuie sa respecte si cerintele de monitorizare a emisiilor“, se arata intr-un raspuns al Ministerului Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *