Record de berze negre in „Delta din Carpati“

Record de berze negre in „Delta din Carpati“
Record de berze negre in „Delta din Carpati“

Barza neagra, ruda mult mai putin cunoscuta si mai rara a berzei albe, cuibareste in paduri mari compacte, iar in timpul migratiei se opreste adesea pe balti pentru a consuma peste.

Aceasta specie este si una din raritatile si atractiile ariei protejate de la Dumbravita, care in migratia de toamna a acestui an a atins o cifra record: 80 exemplare in grup.

Astfel, pentru Transilvania si Regiunea 7 Centru, helesteele piscicole de la Dumbravita reprezinta locul cel mai important de popas al speciei in drumul sau spre Africa, insa si unul din cele mai cunoscute puncte de concentrare din tara. Ȋntre zecile de berze negre ce au facut popas pe balti s-au aflat si doua exemplare cu inele color pe picior, ce au fost inelate ca pui in cuib in sud-estul Poloniei, cea mai batrana avand in prezent 8 ani.

Specialistii ornitologi au putut astfel afla una din zonele de unde sosesc toamna berze negre in jurul Brasovului. De asemenea, o tanara barza neagra ingrijita de membri Asociatiei Grupul Milvus pentru o infectie la cioc, a fost eliberata in luna septembrie langa grupul de berze din aria protejata pentru a putea pleca spre sud odata cu ele.

„Explicatia atragerii unui numar impresionant de berze negre si a altor catorva zeci de specii de pasari aflate in migratia de toamna, consta in managementul piscicol prietenos pentru natura suprapus peste perioada de migratie a pasarilor, practicat de co-custodele Doripesco. In acest fel, in urma golirii anuale a helesteelor pentru recoltarea pestelui (metoda clasica utilizata in toata lumea), se creeaza un mediu foarte cautat de multe pasari – apa mica si portiuni intinse de mal. Din apa de mica adancime berzele negre pescuiesc cu usurinta pestii marunti ramasi. Asemanator procedeaza egretele, pescarusii etc. Perioada de trecere a berzelor negre spre sud incepe din august si se continua pana la inceputul lui octombrie. Colaborarea intre cei doi custozi ai ariei protejate – Societatea Ornitologica Romana (Sucursala Brasov) si Doripesco, precum si managementul integrat aplicat, pot fi considerate un model de bune practici pentru ariile protejate suprapuse peste ferme piscicole“, a epxlicat Dan Traian Ionescu, presedintele Societatii Ornitologice din Romania, filiala Brasov.

Datorita raritatii sale la nivel european si chiar lipsei acesteia din unele tari, barza neagra este o atractie pentru turistii ce practica birdwatching, fiind printre cele mai cautate specii de pasari, mai ales de britanici si olandezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *