Fructe si legume modificate genetic? Afla cum citesti codurile PLU

Fructe si legume modificate generic? Afla cum citesti codurile PLU
Fructe si legume modificate generic? Afla cum citesti codurile PLU

Producatorii de alimente sunt obligati sa specifice pe eticheta unele caracteristici, de aceea pe fructe si legume ar trebui sa gasim o eticheta cu un cod si cateva date ale producatorului.

Aceste etichete se gasesc fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucata in parte. Un exemplu sunt etichetele de pe banane, portocale, mango etc.

CE ESTE CODUL PLU?
Codul PLU este un sir de cifre (patru sau cinci cifre) care exprima daca acel aliment a fost crescut bio sau cu ingrasaminte si alte substante pentru facilitarea productie, dar si daca acel aliment a fost sau nu modificat genetic.

Codurile PLU sau EAN (European Article Number) se folosesc de obicei atunci cand producatorul nu are suficient spatiu pentru a reda intr-o eticheta detaliata toate informatiile despre acel aliment.

Codurile PLU (sau EAN scurte) se folosesc de obicei pentru fructe si legume. Exista si alte tipuri de coduri EAN, cel mai folosit fiind EAN 13.

1. CUM INTERPRETAM DACA ALIMENTUL ESTE BIO SAU NU

Daca codul PLU are patru cifre, atunci inseamna ca produsul a fost crescut conventional, insa NU ecologic, deci nu este un produs BIO. Pentru acest produs s-au folosit ingrasaminte, insecticide si conditiile de mediu nu au fost neaparat naturale.

2. Cum facem diferenta intre un aliment BIO si un aliment modificat genetic

In cazul in care codul PLU (EAN) are 5 cifre, atunci:

Daca cifra cu care codul incepe este 9, atunci puteti cumpara cu incredere acel fruct sau acea leguma, pentru a fost cultivat/a si crescut/a ecologic. Pentru acest aliment NU s-au folosit ingrasaminte chimice, insecticide sau alte produse, ci a crescut natural.
Daca cifra cu care codul PLU incepe este 8, atunci acele legume sau fructe au fost MODIFICATE GENETIC! Este indicat sa evitati aceste produse.
Exemplue de coduri PLU interpretate:

4011 – produsul nu este modificat genetic, insa pentru obtinerea acestuia s-au folosit substante chimice, ingrasaminte, insecticide.

94011 – produsul este BIO

ATENTIE: NU toate legumele si fructele contin cod PLU. Unele au pe eticheta cod EAN 13 de exemplu, a carui interpretare este mai dificla, ori alte tipuri de specificatii. Este important sa va interesati cu privire la unele semne de pe alimente, de exemplu triunghiul de pe ambalajul de lapte si semnificatia cifrei din acesta, sau semnificatia stampilei de pe oua. In tot cazul, noi vom reveni cat de curand cu o serie de articole in care va vom explica ce reprezinta aceste coduri, simboluri sau cifre, astfel incat sa alegeti cele mai sanatoase produse. Nu incurajati comercializarea produselor nesanatoase. Informati-va!

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,221FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente