Puteti accesa peste 176 de milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru impaduriri

176 de milioane de euro pentru impaduriri

In acest an, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) are de cheltuit peste 176 de milioane de euro pentru impadurirea terenurilor agricole. Banii provin din fondurile europene disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Nu exista obligativitatea cofinantarii proiectelor, iar sumele vor fi disponibile in cate patru sesiuni pentru depunerea proiectelor aferente Masurii 221 – „Prima impadurire a terenurilor agricole”, pentru fiecare sesiune fiind disponibili cate 44 de milioane de euro.

Masura 221 este menita sa amelioreze conditiile de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole.

Fondurile vor fi acordate sub forma de plati directe alocate pe an si pe hectar, calculate in functie de forma de relief de impadurit.

Prima sesiune de primire a proiectelor va fi deschisa intre 1 si 30 martie 2012; a doua va incepe in data de 2 mai si se va termina pe 31 mai, cea de-a treia, in perioada 16 august – 14 septembrie, iar ultima, in perioada 15 noiembrie – 14 decembrie.

Proiectele finantate prin Masura 221 pot include lucrari care sa previna pagubele produse de factorii naturali daunatori, sa reduca eroziunea solurilor, sa poata imbunatatii capacitatea de retentie a apei si sa poata creste calitatea aerului.

Alte proiecte pot asigura producerea de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau cresterea biodiversitatii.

Cu ajutorul Masurii 221 pot fi impadurite toate terenurile agricole la nivelul intregii tari, cu exceptia pajistilor permanente neafectate de procese de degradare a solului.

Totodata, se poate asigura si impadurirea terenurilor agricole din jurul oraselor numai cu conditia respectarii cerintelor specifice ale acestei masuri de finantare.

Pot fi impadurite inclusiv terenurile care contin soluri nisipoase si/ sau mobile, terenurile din luncile raurilor, lunca Dunarii, dar si terenurile afectate de eroziune sau desertificare.

Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile acordate prin aceasta masura de investitii pot fi persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol.

Un potential beneficiar poata realiza o plantatie forestiera daca detine parcele agricole cu o suprafata mai mare de 0,5 hectare.  Ulterior, fermierul va intocmi, impreuna cu persoanele autorizate in acest sens, un proiect de impadurire.

Terenurile agricole detinute, care vor fi impadurite, trebuie sa fi fost declarate la APIA in urma cu cel putin doi ani, iar pentru terenul respectiv sa fi fost respectate, in toata aceasta perioada, Bunele Conditii Agricole si de Mediu.

Masura 221 nu ofera sprijin financiar pentru infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun si pentru producerea de energie regenerabila.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente