Eco-Politistii raspund de problemele ecologice ale orasului Oradea

Eco-Politistii raspund de problemele ecologice ale orasului Oradea

Din ghinion, Monica Ambro a ajuns agent in cadrul Politiei locale, in loc de cea nationala. Acum, insa, e convinsa ca soarta i-a fost prielnica si ca un job mai bun nu putea gasi.

Este unul din cei opt politisti ai Oradiei care raspund de problemele ecologice ale orasului, luand la pas zilnic strazile orasului, depistand neregulile si incercand sa-i indrume pe cetateni pe calea „verde”. Si pentru ca puterea exemplului e cea mai convingatoare, tanara se numara printre primii si cand vine vorba de actiuni voluntare in ecologie.

Scranteala cu „spil”

De mica, Monica si-a dorit sa ajunga politista, insa n-a avut noroc. Pentru admiterea la scoala de Politie, candidatele trebuiau sa aiba minim 1,70 inaltime, in timp ce ea are cu 5 centimetri mai putin. „Intr-un an, a scazut criteriul la 1,65 si a fost prima mea sansa. Dar inainte de examen, am facut o entorsa la glezna”, povesteste tanara, care acum are 24 de ani. Degeaba s-a dus la probele fizice de la admitere, n-a reusit sa le treaca.

Asa ca s-a reorientat si, in 2008, cand s-a infiintat Politia Comunitara, intre timp rebotezata Politia Locala, s-a angajat acolo. Pana in urma cu un an, a coordonat compartimentul Patrulare, iar apoi si-a cerut transferul la Politia Ecologica, fiind un sector fata de care avea afinitati. A renuntat la jobul de birou in favoarea unuia de teren, dar care simtea ca ar face-o mai satisfacuta de munca ei.

De atunci e unul din cei opt agenti „eco” ai Oradiei, fiind responsabila de zona Rogerius-Calea Borsului si o parte din Iosia. Acum, e convinsa ca „intorsatura” i-a priit: „Am posibilitatea sa iau initiativa, nu doar sa execut ordine”.

Cu ochii pe gunoaie

Zi de zi, Monica patruleaza strazile, verificand daca oradenii au contracte de salubritate, daca muncitorii RER Ecologic Service isi fac treaba, daca parcurile sunt ingrijite ori daca oradenii respecta curatenia.

„Avem planificari pentru verificarile pe care trebuie sa le facem. Apar, insa, si situatii neprevazute”, explica tanara. De pilda, in ultimele luni, si-a concentrat activitatea pe controlarea terenurilor de la marginea orasului, verificand daca proprietarii taie buruienile si curata gunoaiele. O activitate aproape zilnica e si panda. „Pentru a-i prinde pe cei care depoziteaza clandestin gunoaie trebuie sa stam la panda. Nu tot timpul avem noroc, de multe ori stam ore in sir si nu prindem pe nimeni. Alteori, reusim!”, zice Monica.

De fiecare daca cand prinde pe cineva incalcand legea, politista aplica sanctiuni. Daca abaterea e usoara, iar vinovatul a comis-o pentru prima oara, Monica ii scrie un avertisment. Cand problema e mai grava, insa, nu se lasa induplecata de rugaminti, ci da amenda.

La curatenie, voluntar

Dincolo de activitatile pe care fisa postului i le cere, tanara a avut si initiativa unor actiuni eco. Anul trecut a cooptat peste 70 de liceeni oradeni in proiectul Politistii Locali Voluntari. „Sunt ochii nostri din teren, ne anunta de neregulile pe care noi nu le vedem”, ii defineste Monica pe tinerii ecologisti.

Elevii au legitimatii, banderole si insigne de politisti voluntari si mai toti isi iau in serios rolul. In primavara, vor fi recrutati noi membri, pentru ca majoritatea voluntarilor sunt elevi din ani terminali. Monica vrea sa implice cat mai multi elevi, convinsa fiind ca formarea spiritului civic e extrem de importanta. „Viitorul orasului si al nostru sta in cei care vin dupa noi”.

Politista nu s-a rezumat la a da lectii teoretice despre ecologie, ci a si participat, impreuna cu colegii ei, la actiuni voluntare de curatenie prin Oradea. „Am curatat zonele verzi din centrul orasului, unde mai mereu gasesti ceva aruncat pe jos”, povesteste tanara.

Obiceiuri proaste

De cand verifica indeaproape „starea eco” a Oradiei, Monica a tras concluzia ca, in ultimii ani, oradenii si-au schimbat mentalitatea, fiind mai prietenosi cu natura. „Au ajuns sa constientizeze importanta protectiei mediului. Numai ca au nevoie de indrumari clare”, spune politista, exemplificand prin situatia colectarii reciclabilelor: „Odata ce li se spune exact de ce trebuie sa colecteze selectiv, cum trebuie s-o faca si ce beneficii aduce asta, oamenii respecta sistemul”.

Nu neaga, insa, ca sunt si probleme in oras, cum ar fi distrugerile spatiilor verzi. „Cel mai elocvent exemplu e bulevardul Dacia, unde saptamani intregi am dus munca de lamurire cu oamenii sa nu mai treaca strada peste scuarul care desparte benzile. Pe langa ca distrug iarba, isi pun viata in pericol”. Agenta e convinsa ca, intr-un oras, oricat de multe spatii verzi ori parcuri ar exista, tot nu sunt suficiente. „Oradea nu sta rau la acest capitol, dar niciodata n-o sa putem spune ca avem prea mult oxigen”, argumenteaza Monica. Iar rolul ei e sa se asigure ca oradenii protejeaza ce au.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *