Parcul National Bucegi arde, Garda de Mediu se… piaptana!

Parcul National Bucegi arde, Garda de Mediu se... piaptana!

In an hotarator pentru inceperea lucrarilor in Parcul protejat Bucegi, lucrari care n-ar fi fost acceptate niciodata intr-o tara responsabila, Garda de Mediu Dambovita atrage atentia asupra inaltarii constructiilor si incadrarii peisagistice(?!) Ba chiar avertizeaza ca nerespectarea masurilor din autorizatia de mediu se sanctioneaza cu amenzi si chiar cu sistarea lucrarilor, lucruri aproape imposibile tinand cont de „experienta” judetului de pana acum. Din pacate, o institutie atat de importanta cum este Garda de Mediu ar fi trebuit sa aiba mai multe de spus pentru pastrarea intacta a acestui parc natural si nu despre arhitectura si culorile pensiunilor…

In an hotarator pentru inceperea lucrarilor la investitiile cu „cantec” din Parcul National Bucegi, pastrarea regimului de inaltime a constructiilor si incadrarea peisagistica sunt in atentia Garzii Nationale de Mediu (GNM) Comisariatul Judetean Dambovita. Potrivit prim-comisarului GNM Dambovita, Mihail Druga, linia data de planul de urbanism este un obiectiv ce trebuie urmarit pentru a proteja frumusetea muntelui: „Anul acesta urmarim cu mare atentie investitiile din Parcul National Bucegi. Este bine cunoscut ca au evaluat autorizatiile, avizele, accesul in zona si incep investitii majore”.

Mihail Druga a spus ca la acest moment deja sunt o serie de investitii in derulare. „Sunt cateva investitii care au acorduri si unele au deja PUZ-uri de modificare a PUG-urilor in zona de dezvoltare durabila”, a aratat Mihail Druga, care a avertizat ca atentia tuturor celor implicati in realizarea investitiilor in Parcul National Bucegi trebuie sa fie indreptata pe respectarea liniei data de planul de urbanism, a arhitecturii din zona. „Am mari temeri legate de regimul de inaltime si peisagistica, al aspectului constructiilor.

De aceea recomand celor ce se ocupa de zona sa incerce sa nu construiasca haotic. Indiferent ca ai voie sa construiesti o pensiune P+2, sa nu construiesti facand americanisme, adica sa construiesti la intamplare folosind culori pastel (verde, albastru). Trebuie sa se traga o linie traditionala. Se poate impune. Arhitectii stiu mai bine, sunt cateva linii generale de trasat. Nu trebuie sa se mai faca asa cum acum cativa ani s-a mai facut «o pensiune de tabla», cum ii zic eu, cu peretii de sandwich”, a aratat prim comisarul GNM Dambovita, Mihail Druga.

Nerespectarea masurilor impuse prin autorizatia de mediu se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 50 si 100 mii lei si mergand pana la sistarea lucrarilor, lucru care bineinteles ca nu s-a intamplat pana acum. Pacat ca o institutie cum este Garda de Mediu nu s-a luptat mai mult sa salveze frumusetea naturala a Parcului National Bucegi prin pastrarea intacta a acestuia, si nu prin preocupari de arhitectura si culori ale unor constructii care – intr-o tara responsabila – n-ar fi avut ce cauta intr-un parc natural. Naravurile, metehnele, interesele ca si presiunile politice neschimbate de 20 de ani in Romania ne vor dovedi ca trebuie sa ne asteptam la ce e mai rau pentru soarta Parcului National Bucegi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *