Oamenii de stiinta din Berlin au descoperit ca pielea umana are un ceas intern responsabil pentru reglare timpului in care tesutul se repara si se regenereaza.
Pielea noastra este unul din organele esentiale, fiind probabil si cel mai versatil caci pe langa functiile de reprezentare, comunicare si cele senzoriale, ea serveste ca limita intre corpul nostru si mediul exterior, formand o bariera activa si pasiva contra microbilor, ajutand, totodata la pastrarea conditiilor corpului constante chiar si atunci cand conditiile de mediu se schimba drastic. Inghetul, caldura, umiditatea si arsita soarelui, toate aceste varietati sunt adevarate provocari pentru pielea noastra si au efecte diferite asupra ei in functie de momentul zilei.
Acum oamenii de stiinta au reusit sa afle ca pielea are capacitatea de a se adapta la aceste conditii dependente de momentul zilei.
Specialistii au prelevat probe de celule (keratinocite) din stratul superior al pielii unor persoane tinere, clinic sanatoase, care au fost testate la diferite momente ale zilei. Analiza a numeroase gene din keratinocite a scos la iveala ca factorii importanti pentru regenerare si reparare a pielii sunt reglati de un ceas biologic. Unul din acesti factori, o molecula numita factorul 9 Krüppel-like (Klf9), incetineste diviziunea celulelor de la nivelul keratinocitelor. Atunci cand cercetatorii au redus activitatea acestui factor au observat ca o crestere rapida a culturilor de celule de la nivelul pielii. Pe de alta parte, o activitate crescuta a Klf9 a fost asociata cu o incetinire a diviziunii celulelor. In acelasi timp, s-a demonstrat ca activitatea moleculei Klf9 este controlata si de hormonul de stres, cortizolul, ceea ce insemna ca pot aparea o serie de efecte medicale asupra unor boli obisnuite de piele, precum psoriazisul.
Ceasul biologic are rolul de a controla timpul exact de desfasurare al anumitor procese precum diviziunea sau diferentierea celulara si refacerea ADN-ului de la nivelul pielii. „Daca vom intelege aceste procese mai bine, vom putea administra medicamente la anumite momente ale zilei, atunci cand ele pot da mai putine efecte secundare”, a explicat Kramer.