Dan Sova: Decizia legata de proiectul minier de la Rosia Montana va fi economica sau asumata de politic

Doi politicieni USL "se leaga cu lanturi" pentru Rosia Montana
Dan Sova: Decizia legata de proiectul minier de la Rosia Montana va fi economica sau asumata de politic
Dan Sova: Decizia legata de proiectul minier de la Rosia Montana va fi economica sau asumata de politic

Decizia legata de proiectul minier de la Rosia Montana va fi economica sau asumata de intreaga clasa politica din Romania „cu da sau nu”, declara ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, potrivit caruia, daca proiectul va respecta anumite conditii, va fi promovat in Parlament

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a declarat, sambata, la Blaj, ca dezbaterea privind aprobarea proiectului minier de Rosia Montana ajunge in Parlament si va fi o decizie economica sau o decizie asumata de intreaga clasa politica din Romania „cu da sau nu”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dan Sova a spus ca proiectul trebuie sa respecte conditiile de mediu si pe cele impuse de Ministerul Culturii pentru conservarea siturilor arheologice, iar daca va respecta aceste conditii, va fi promovat in Parlament un proiect de lege.

„Decizia de a spune da sau nu nu este o chestiune de curaj, este o chestiune de obligatie atunci cand mergi la munca. Noi de asta mergem la Guvern ca sa fim capabili sa spunem da sau nu. Acum sunt niste chestiuni foarte simple care sunt legate de respectarea conditiilor de mediu si de respectarea conditiilor impuse de Ministerul Culturii in privinta conservarii siturilor arheologice. Daca din proiect va rezulta ca toate acestea pot fi respectate, atunci se va promova cu siguranta un proiect de lege in Parlament in asa fel incat in cadrul dezbaterilor la comisiile parlamentare si in plenul Parlamentului sa existe posibilitatea de exprimare a tuturor opiniilor. Se va merge pe transparenta totala si va fi o decizie economica sau o decizie asumata de intreaga clasa politica din Romania cu da sau nu”, a afirmat ministrul.

Intrebat ce parere are despre acest proiect, Sova a raspuns: „Parerea mea este foarte simpla: daca se pot crea locuri de munca sau se pot face investitii directe sub conditia respectarii conditiilor de mediu, a conditiilor de conservare a siturilor arheologice si de dezvoltare ulterioara a zonei dupa ce se termina exploatarea, se poate lua in discutie. Daca aceste conditii preliminare nu sunt respectate, nu poate exista nicio discutie”.

Ministrul a adaugat, totodata, ca Ministerul Economiei trebuie sa finalizeze procedurile pentru infiintarea unei societati de stat special pentru acest proiect.

„Deocamdata, Ministerul Economiei trebuie sa faca mai multe formalitati pentru a realiza divizarea societatii si a crea posibilitatea sa se duca eventualele castiguri din dividende intr-o companie care sa nu aiba in spate toate sucursalele si cei 70.000 de angajati si minele de la Minvest. Ideea era ca, in ipoteza in care in viitor se va face aceasta exploatare, banii respectivi sa poata fi folositi in investitii, si nu in acoperirea nu stiu caror gauri sau datorii catre diversi furnizori. Va trece aceasta intreprindere, daca se va face legea, va trece la Ministerul de Finante”, a afirmat Dan Sova.

Acesta a participat, sambata, la Blaj, la inaugurarea unei noi unitati de productie de catre concernul german Bosch, investitie cifrata la aproximativ 50 de milioane de euro.

Comisia de Analiza Tehnica (CAT), responsabila de evaluarea impactului asupra mediului al proiectului de la Rosia Montana, s-a intrunit pe 10 mai, fiind prima sa sedinta din noiembrie 2011, Gabriel Resources anuntand ca exista o baza pentru un angajament de durata privind proiectul.

Gabriel Resources publicase, la data respectiva, pe site-ul Bursei din Toronto, un raport pentru primul trimestru din 2013, in care mentiona intrunirea CAT, dar si crearea, de catre Guvern, a unei noi companii care sa se ocupe de proiectul de la Rosia Montana.

Gabriel Resources arata, totodata, in raportul trimestrial suspus atentiei investitorilor, ca a obtinut cea de-a 19-a decizie judecatoreasca in favoarea sa, in urma a 20 de actiuni impotriva proiectului, inaintate de la inceputul anului 2010, si ca, pe 22 aprilie, Consiliul Judetean Alba a emis un nou certificat de urbanism (CU – 47) pentru proiect, valabil timp de doi ani si care poate fi prelungit inca un an.

Guvernul a decis, printr-o hotarare aprobata pe 30 aprilie, infiintarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana si care va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, in spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Proiectul este blocat de mai multi ani din cauza disputelor legate de protectia mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *