Rovana Plumb, despre gazele de sist: Am solicitat evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare

0
398
Rovana Plumb, despre gazele de sist: Am solicitat evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare
Rovana Plumb, despre gazele de sist: Am solicitat evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare
Rovana Plumb, despre gazele de sist: Am solicitat evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, la Washington, dupa masa rotunda la care au participat premierul Victor Ponta si ministrii care-l insotesc in vizita din SUA, ca orice investitie se va face in Romania, indiferent de domeniu, va trebui sa respecte toate standardele la nivel european, iar in unele cazuri la nivel international. Rovana Plumb a precizat ca in cazul Chevron, la momentul fazei de exploatare, peste patru-cinci ani, se va relua procedura acordarii avizului de mediu pe baza unei evaluari de impact de mediu pentru exploatare.

‘Am participat, bineinteles, la tot ce inseamna comunitate de afaceri, mediu investitional, precizand foarte clar ca orice investitie care se va face in Romania, indiferent de domeniul acesteia, va respecta toate standardele si conditiile de mediu asa cum sunt ele impuse la nivel european si, in unele zone, la nivel international. Nu a existat nicio problema din partea investitorilor americani pe care-i salutam pentru modul in care inteleg sa abordeze problemele de mediu si cele legate de domeniul schimbarilor climatice, in special reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera’, a declarat demnitarul roman.

Ministrul Mediului a anuntat ca se va intalni, in prima parte a zilei de marti, cu presedintele Eximbank si board-ul bancii pentru a discuta despre modul in care se deruleaza proiectele sprijinite si garantate de catre Eximbank.

Rovana Plumb a adaugat ca, tot in cursul zilei de marti, se va intalni cu adjunctul ambasadorului special al SUA pentru schimbari climatice, in perspectiva adoptarii unui acord international juridic, obligatoriu, in anul 2015, pe marginea caruia se va discuta ‘luna viitoare la Varsovia, unde va avea loc conferinta partilor’.

Intrebata daca in urma discutiilor cu Chevron i s-au cerut companiei americane masuri suplimentare privind mediul inconjurator, Rovana Plumb a spus: ‘In ceea ce priveste explorarea gazelor de sist in Romania, Ministerul Mediului a solicitat companiei masuri suplimentare de protectie’.

‘In sensul ca am solicitat evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare. Dupa ce s-a finalizat etapa de evaluare de impact de mediu, s-a procedat la emiterea acordului de mediu pentru explorare. Emiterea acestui acord de mediu pentru explorare inseamna permisiunea pentru companie de a instala forajul, iar, pe de alta parte, obligatia Ministerului Mediului, prin Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, de a monitoriza in permanenta modul in care se face explorarea. In momentul in care se va face exploatare, peste patru sau cinci ani de zile, in momentul acela vorbim de o noua procedura prin care acordul de mediu se va da pe baza evaluarii de impact de mediu pentru exploatare. Am vrut sa fac aceasta precizare, pentru ca nu exista prevazuta in legislatia nationala sau europeana studiul de evaluare de impact de mediu pentru faza de explorare. Deci, Romania prin Ministerul Mediului a solicitat masuri suplimentare in ceea ce priveste protejarea mediului’, a mai declarat ministrului de resort.

Rovana Plumb a participat luni, alaturi de premierul Victor Ponta si ministrii Energiei, Afacerilor Externe si al Educatiei, la o masa rotunda organizata la Washington de American-Romanian Business Council (AMRO) si US Chamber of Commerce & Business Roundtable

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.