Numarul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substantiala reducere

Num?rul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substan?ial? reducere
Numarul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substantiala reducere
Numarul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substantiala reducere

In ultimele luni ale acestui an, in Tulcea, judet aflat in calea tuturor vanturilor, turbinele eoliene si-au cam redus din turatie. Curentul neprielnic venit din partea Executivului, si anume sistarea acordarii certificatelor verzi a facut ca investitorii in energia eoliana sa fie suflati de pe piata.

Astfel, numarul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substantiala reducere.  „Pana anul acesta au fost cereri si a fost o activitate intensa in ceea ce priveste parcurile eoliene din zona Dobrogea. Acum lucrurile nu mai stau asa, aceasta pentru ca nu se mai acorda certificate verzi. Retragererea acestui sprijin i-a afectat destul de mult pe investitori si, in acest moment, cei care vor sa investeasca in parcuri eoliene sunt in dubiu. Nu este sigur ca Guvernul va mai acorda aceste certificate verzi si ei inca asteapta”, a declarat Liliana Marinescu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea, citat de jurnalistii locali de la Obiectiv.

Reorientare dupa vantul solar
Intrucat piata energiei este una de perspectiva, energicii investitori s-au reorientat dupa… vantul solar! Asfel, potrivit sursei citate, la institutia de mediu tulceana s-au adunat cererile privind obtinerea avizelor de mediu pentru amenajarea viitoarelor parcuri fotovoltaice, zona expusa fiind pe axa nord-sud: Mihail Kogalniceanu si Baia.
“Au fost mai multe solicitari pe partea de parcuri fotovoltaice, cele mai de actualitate zone fiind Mihail Kogalniceanu si Baia. Aici avem cele mai multe solicitari pentru instalarea unor panouri solare. Sistemul de finantare, prin certificate verzi, a fost acelasi ca si in cazul eolienelor, insa ei investesc si acum pentru ca investitia nu este atat de mare ca in cazul eolienelor si procedura nu este atat de complexa, iar conditiile nu sunt atat de severe ca in cazul parcurilor eoliene”, a sustinut Liliana Marinescu.

Guvernul opreste turbina subventiei
Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a decis sa amane acordarea unei parti din certificatele verzi pentru producatorii de energie, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017 pentru centralele hidro si solare si pana in 2018, pentru centralele eoliene.

Parcul… rece!
Tulcea este unul dintre cele mai reprezentative judete in ceea ce priveste energia neconventionala, produsa din surse regenerabile. Investitorii de pe aceasta piata vor sa amenajeze intr-un viitor apropiat aproximativ 200 de parcuri eoliene, iar numarul instalatiilor zeului Eol care au primit deja avizele sau acordurile de mediu necesare depaseste 2.000.
De asemenea, pe teritoriul judetului, 25 de parcuri eoliene au fost autorizate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice ce cuprind 214 turbine eoliene.

Energie verde de 3 miliarde de euro
De curand, Compania austriaca Verbund a pus in functiune parcul eolian de la Casimcea, unul dintre cele mai mari ambitioase proiecte europene, conectand la sistemul energetic national jumatate din productia planificata, de 225 MW.
In tara noastra, energia verde acopera aproximativ 8% din consumul total, iar volumul investitiilor se invarte in jurul a 3 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *