Potrivit comisarului european pentru mediu, Janez Potočnik, Comisia Europeana lucreaza la o strategie unitara referitoare la gazele de sist.
Dupa doi ani de analize, Comisia Europeana lucreaza acum la o strategie unitara referitoare la gazele de sist, anunta comisarul european pentru mediu.
Trei din patru europeni se declara, insa, ingrijorati de eventuala exploatare a acestei reurse, arata un eurobarometru citat luni de comisarul european, la un seminar de profil organizat, la Londra, de „Financial Times”.
Aceasta concluzie nu schimba, insa, nevoia de o abordare speciala in domeniu, mai ales ca recuperarea economica este ingreunata de costul tot mai mare al energiei conventionale.
Lipsa unei legislatii unitare referitoare la gazele de sist, dar si evaluarea slaba a riscurilor pe care o eventuala exploatare a acestei resurse le-ar avea sunt printre cauzele care produc ingrijorare in randul europenilor.
Exploatarea gazelor de sist „poate deveni o poveste de succes sau un esec”
Cei intervievati cer informatii clare, dezbateri publice si interventia Bruxelles-ului – sustine comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.
Acesta admite ca tehnologia folosita pentru exploatarea gazelor de sist ar putea avea un impact negativ asupra calitatii apei, aerului sau asupra activitatii seismice.
Concluziile, neconfirmate insa in totalitate de studii, sunt in contrapondere cu nevoile economice ale Uniunii, a carei refacere depinde in mare masura de pretul energiei.
Janez Potočnik a mentionat si asa-numitul „Vis american”, unde gazele de sist au redus dramatic importurile si au adus beneficii consumatorilor.
Modelul tinde sa fie preluat de Polonia si Marea Britanie, spune Janez Potočnik.
„Cetatenii acestor tari sunt, insa, tot mai sceptici, iar Bruxelles-ul tot mai preocupat de felul in care raspunde opinia publica. In context, dupa doi ani de analize teoretice, Comisia Europeana incearca acum sa schimbe abordarea. Se vrea o strategie clara, directa si mai ales unitara. Daca fiecare stat membru manageriaza situatia dupa regulile sale, atunci se va crea confuzie”, a atras atentia, la Londra, Janez Potočnik.
„Exploatarea gazelor de sist poate deveni o poveste de succes sau un esec. Uniunea are, insa, nevoie de diversificarea resurselor, de reducerea costurilor si a dependentei, toate parte a Strategiei Europa 2020” – a concluzionat Janez Potočnik.