Arborii sanatosi de langa Dambovita, pusi la pamant de Primarie

Mai multi arbori de pe malul Dambovitei au fost taiati, pe motiv ca ar fi bolnavi. Specialisti in silvicultura spun ca acestia nu aveau nicio problema.arbori_sanatosi

Pe motiv ca o mare parte a arboriilor de pe malurile Dambovitei sunt „in declin biologic avansat, au crengi rupte si sunt dezechilibrati”, acestia au fost pusi la pamant. Asta, chiar daca in realitate arborii nu aratau deloc ca in descrierea facuta de specialistii Primariei, pe baza careia alesii generali au votat miercuri ca jardiniera Dambovitei sa fie reabilitata.

Astfel, consilierii au aprobat, miercuri, trecerea malurilor Dambovitei din administrarea sectoarelor 3, 4, 5 si 6 in cea a Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

Potrivit proiectului, malurile Dambovitei vor fi inscrise in cartea funciara ca proprietate a municipalitatii. Hotararea vine dupa ce, intr-o sedinta din primele luni ale anului, CGMB a respins trecerea malurilor la ALPAB. In noua hotarare, edilul-sef al Capitalei argumenteaza ca jardiniera Dambovitei apartine de drept municipiului Bucuresti, invocand un decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romania din 1987.

Locatarii din zona, revoltati

„Stau de trei ani in blocurile de langa rau. Copacii aia aratau foarte bine. Erau tineri, sanatosi. Nu inteleg cu ce i-a deranjat. De doua zile am vazut ca tot dau tarcoale diversi sa curete, dar nu am crezut ca or sa taie tot!”, spune Andrei, un locatar din zona. Specalistii in silvicultura spun ca arborii nu erau degradati si nici nu erau dezechilibrati, cum sustin specialisti Municipalitatii.

„Dupa cum arata sectiunea in trunchi, se poate spune ca arbori taiati erau sanatosi”, a precizat un specialist din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice Bucuresti.

Copacii au fost pusi la pamant in cateva zile, iar muncitorii i-au adunat in mare graba in masini si i-au adunat de pe trotuar. In locul lor, specialistii Primariei spun ca se vor pune specii de arbori si arbusti „rezistente la conditiile de mediu specific urban”.

Tot noua hotarare prevede ca, odata cu trecerea jardinierei in adminstrarea ALPAB, sa fie plantati 2.208 de pomi in alveolele ramase libere pe malul Dambovitei. In total, pe malul Dambovitei sunt 4.603 de alveole, in 2.395 dintre acestea fiind deja plantati frasini, tei, platani si salcami japonezi.

In plus, Edilul Capitalei a declarat recent ca vrea acoperirea zidurilor de beton ale Dambovitei cu pereti mobili, care vor urca si vor cobori odata cu nivelul apei. „Partea verde de pe malurile Dambovitei ar urma sa fie flotabila, sa se ridice pe masura ce se ridica apa”, a afirmat Oprescu.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *