Sursele smogului din orase se pot identifica mai usor cu ajutorul tehnologiilor NASA
Asemenea anchetelor desfasurate pe urmele criminalilor, detectarea poluatorilor necesita dovezi si marturii. Insa la nivelul tarilor, continentelor sau oceanelor, a identifica infractorul e mai usor de zis decat de facut.
O echipa de climatologi si specialisti in calitatea aerului de la Universitatea din Arizona a reusit sa rezolve aceasta problema propunand utilizarea satelitilor NASA pentru a detecta sursele poluarii aerului, releva „Science Daily”. Tehnica foloseste datele colectate de sateliti pentru a realiza modele computerizate ale evenimentelor petrecute in stratul de ozon.
In acest fel se extinde enorm aria monitorizata. Satelitii furnizeaza informatii nu numai din zone foarte indepartate, ci si din tari care dispun de sisteme slabe de detectare a poluarii, cum ar fi, de exemplu, Mexic.
Potrivit profesorului Joe Fernando, de la universitatea citata, gazele de esapament sunt elemente-cheie in formarea smogului urban, care ii afecteaza pe copii, batrani, pe cei care sufera de probleme de respiratie, dar pana si pe adultii sanatosi.
Smogul provoaca insuficienta respiratorie, dureri ale pieptului, risc crescut de infectii si agravarea astmului. Noul model computerizat asistat de satelit ar putea permite cercetatorilor sa observe formarea unei formatiuni de smog si sa transmita un avertisment catre serviciile sanitare din comunitatile afectate pentru a face fata situatiei din punct de vedere medical.
Sistemul permite, de asemenea, si localizarea surselor de poluare marine, fie situate de-a lungul coastelor, fie ale ambarcatiunilor care navigheaza pe ocean si ale caror emisii nu sunt monitorizate, desi tratatele internationale prevad restrictii.
Sursa: Adevarul