Ce animale vor disparea primele din cauza incalzirii globale

resultscities_43230300Jaguarii cu ochii de chihlimbar ar putea sa fure lumina reflectoarelor de pe ursii polari in calitate de noua specie reprezentativa dintr-un ecosistem amenintat de incalzirea globala, dupa ce o serie de oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca speciile de la tropice ar putea fi afectate inaintea celor polare de acest proces, informeaza Live Science.

In urmatorii 10 ani, tropicele vor trece prin niste schimbari climatice cu efecte „fara precedent”, cu mult inainte ca ursii polari si biosfera arctica sa aiba cu adevarat de suferit din cauza incalzirii globale, conform unei analize publicate in ultimul numar al revistei Nature.

Aceasta analiza incearca, in premiera, sa individualizeze perioadele in care diferitele capitale ale lumii vor trebui sa accepte extremele climaterice drept norme. Astfel, spre exemplu, New York-ul ar urma sa devina mult mai fierbinte pana in 2047, plus sau minus 5 ani, daca nivelul actual al emisiilor de CO2 nu va scadea.

„Cel mai rece an (ca medie a temperaturilor) din viitor va inregistra temperaturi mai ridicate decat cei mai caldurosi ani din ultimii 150 de ani”, sustine coordonatorul acestei analize, Camilo Mora, geograf la Universitatea din Hawaii, Manoa.

Din viitorul climateric al planetei nu lipseste aciditatea crescuta a oceanelor, reconfigurarea ariei precipitatiilor la nivel global si cresterea nivelui oceanului planetar.

„Noi speram ca aceasta analiza va transmite mesajul ca schimbarile climaterice sunt pe cale sa se produca”, sustine Abby Frazier, co-autor al studiului.

Predictiile cu privire la incalzire provin dintr-o meta-analiza realizata sub coordonarea lui Mora la Universitatea din Hawaii. Aceasta analiza sintetizeaza 39 de modele climatice dezvoltate de climatologi independenti din 12 tari. O astfel de meta-analiza propune o abordare statistica folosita de obicei in medicina, care aduna rezultatele studiilor existente in domeniu si evidentiaza tendintele statistice.

Echipa de la Universitatea din Hawaii nu s-a oprit doar la examinarea tendintei de evolutie a temperaturilor ci a luat in calcul si modul in care animalele, planetele si oamenii vor raspunde la noile modele climatice care presupun si cresterea aciditatii oceanelor, cresterea nivelului acestora si modificarea ariei de incidenta a precipitatiilor.

Pornind de la aceste date cercetatorii au formulat doua predictii: una care se bazeaza pe faptul ca nivelul emisiilor de CO2 nu se va reduce pana in 2100 si respectiv una care presupune o reducere moderata.

Prognoza dura pentru zona tropicala provine din faptul ca aceasta zona are o clima foarte stabila, deci mai expusa pericolului schimbarilor climatice. Spre deosebire de speciile polare care sunt obisnuite sa treaca prin schimbari climatice majore de la iarna la vara, animalele si plantele de la tropice au o toleranta mult mai redusa la schimbari de mediu pentru ca sunt obisnuite cu un climat relativ stabil pe toata durata anului. Mici variatii in regimul temperaturilor si al precipitatiilor pot distruge aceste ecosisteme.

„Noi nu subestimam gravitatea schimbarilor climatice la poli, dar dorim sa evidentiem faptul ca poate a fost trecut cu vederea impactul urias pe care aceste schimbari il vor avea la tropice”, a explicat Mora.

Exista foarte putine informatii si studii de impact cu privire la modul in care incalzirea climatica va afecta ecosistemul tropical. „Exista dovezi incontestabile ca majoritatea speciilor tropicale ocupa nise climatice mult mai reduse decat speciile care traiesc la latitudini mai ridicate. O problema este si faptul ca nu dispunem de date fiziologice complete pentru majoritatea speciilor, in special in ceea ce priveste speciile tropicale”, a comentat Jack Williams, un geograf de la Universitatea din Wisconsin-Madison, care nu a participat insa la studiu.

„In consecinta putem sustine ca exista motive sa presupunem ca speciile tropicale ar putea fi mai sensibile la schimbarile climatice, dar nu este inca clar cat de ridicat ar fi riscul de disparitie pentru aceste specii”, a mai adaugat Williams pentru LiveScience.

Astfel, conform prognozei, statele aflate in zona tropicala a planetei vor trece in curand (pana in 2030) prin schimbari dramatice de clima – Bahamas (2029), Jamaica (2023), Haiti (2025), Manokwari, Indonezia (2020), Palau (2023) apar pe aceasta lista. La fel sunt si statele africane Sierra Leone (2028), Cameroon (2025), Gabon (2024) si Congo (2028).

„Pana in 2050, intre 1 miliard si 5 miliarde de oameni, in functie de variatiile emisiilor de dioxid de carbon, vor trai in zone supuse unor schimbari climatice fara precedent (…) iar tarile cele mai afectate sunt tot cele care au si cea mai redusa capacitate de reactie” in fata acestor schimbari, avertizeaza un alt participant la studiu, Ryan Longman de la Universitatea din Hawaii, Manoa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *