Valurile marii vor ajunge la dimensiuni uriase

0
328

Nivelul marii ar putea creste de doua ori mai mult decat pronosticasera specialistii, potrivit unui studiu dat publicitatii de organizatia „Intergovernamental Panel on Climate Change”.

Cercetatorii care au intocmit studiul au spus ca au tinut cont de ceea ce s-a intamplat in urma cu 100.000 de ani, cand Pamantul s-a incalzit la fel de mult ca in prezent. Pana nu demult, expertii climatologi aratau ca in secolul 21 nivelul marii va ajunge la maximum 76,2 cm, ca urmare a efectului schimbarii climatice globale.

Numai ca acest nivel nu mai e valabil in studiul amintit, in care se spune ca nivelul marii va ajunge la 162,5 cm.

Pentru a ajunge la aceasta valoare, cercetatorii au luat in considerare perioada interglaciara, care a fost acum 124.000 de ani, cand clima de pe Pamant a fost mai calda decat acum din cauza configuratiei de atunci a orbitei platenei in jurul Soarelui.

Groenlanda a fost mai calda decat in prezent

Potrivit expertilor, ultima data cand nivelul marii a ajuns la 6 metri a fost in urma cu peste 100.000 de ani. „Pana acum, nu au existat suficiente informatii care sa arate care a fost media din trecut a cresterii nivelului marii”, a declarat Eelco Rohling, unul dintre autorii studiului, angajat al Centrului National de Oceanografie din Marea Britanie. Acesta a adaugat ca studiul e primul document de acest fel care arata cat de mult a crescut nivelul marii.

In vremurile studiate de cercetatori, Groenlanda era cu 5 pana la 9 grade mai calda decat acum, ceea ce e similar incalzirii prognozate pentru urmatorii 50-100 de ani. Studiul mai arata ca modele actuale pentru activitatea ghetarilor nu prevad si modul in care acestea vor evolua si nici nu includ multe dintre procesele dinamice observate de catre glaciologi

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.